نصیر احمد فایق، نمایندهی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد گفته است که طالبان در افغانستان با صدور فرمانهای نقضکنندهی حقوق زنان و دختران، آپارتاید جنسیتی را اعمال کردهاند.
رخشانه: آقای فایق در حساب کاربری خود در پلتفرم ایکس نوشته است که او این اظهارات را در جلسهی کمیتهی امور بشری، اجتماعی و فرهنگی در هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد که روز گذشته(چهارشنبه، ۱۲ میزان) در مورد پیشرفتهای زنان و دختران برگزار شده بود، بیان کرده است.
آقای فایق در این نشست ضمن استقبال از اعلامیهی مشترک هشتاد کشور جهان در مورد حقوق زنان و دختران در افغانستان که روز گذشته از سوی امارات متحدهی عربی منتشر شد، از آن حمایت کرده است.
فایق گفته است که از زمان به قدرت رسیدن طالبان در ۱۵ آگست ۲۰۲۱، حقوق و آزادیهای اساسی زنان و دختران به گونهی پیوسته نقض شده است.
او افزوده است که طی دو سال گذشته طالبان با اقدامات سرکوبگرانه و وضع محدودیتها، زنان و دختران را از اجتماع حذف کرده، دستآوردهای دو دههی اخیر در عرصهی توانمندسازی زنان و تساوی جنسیتی را لغو و آپارتاید جنسیتی را در افغانستان اعمال کردهاند.
فایق افزوده است که طالبان وزارت امور زنان و کمیسیون مستقل حقوق بشر را منحل و با صدور بیش از ۵۰ فرمان، حقوق زنان و دختران را در سراسر افغانستان محدود کردهاند.
به گفتهی او، آموزش که یک حق اساسی است، در حال حاضر برای بسیاری از دختران افغانستانی به یک رویای دستنیافتنی تبدیل شده است.
او افزوده که بیشتر از ۷۴۳ روز شده است که دروازههای مکاتب بهروی دختران بالاتر از صنف ششم مسدود است و علاوه بر این، دختران از دانشکاهها هم منع شدهاند و تمامی نهادهای آموزشی بهروی آنها بسته شده که این امر، تحصیلات عالی را با چالشهای جدی مواجه کرده است.
آقای فایق همچنان گفته است که سرکوب اعتراضهای مسالمتآمیز زنان و دختران و سانسور شدید رسانهها توسط طالبان نگرانکننده است.
او تاکید کرده است، زنانیکه صدای دادخواهی بلند میکنند، خود و حتا اعضای خانوادهی شان با قساوت و ضربوشتم و بازداشت غیر قانونی مواجه هستند.
آقای فایق در ادامه به بازداشت ندا پروانی و ژولیا پارسی، دو تن از فعالین حقوق زنان در کابل اشاره کرده و آن را اقدامی دیگر برای خاموش ساختن صدای عدالت و آزادیخواهی زنان و دختران دانسته است.
فایق همچنان گفته است که حذف نهادها و لغو قوانین که پیش از این در حمایت از زنان و دختران وجود داشت، خلاء حمایت قضایی را در حمایت از حقوق زنان و دختران ایجاد کرده است.
او گفته که این امر باعث افزایش خشونتهای خانوادگی و ازدواجهای اجباری شده و قربانیان را بدون حمایت معتبر و جدی تنها گذاشته است.
به گفتهی آقای فایق، زنانیکه از خشونتهای خانوادگی در دادگاههای طالبان شکایت میکنند، به عوض رسیدگی به شکایت آنها، خودشان مورد مجازات قرار میگیرند.
آقای فایق در ادامه از جامعهی جهانی خواسته است که باید برای همبستگی با زنان و دختران افغانستان بایستند و برای احیای حقوق و عزت زنان افغانستان، از تمام ابزارهای دستداشتهی خود بهشمول وضع تحریمها بالای طالبان فشار بیاورند تا پالیسیهای خود را متوقف ساخته و به خواستههای مردم افغانستان و جامعهی جهانی تمکین و به تعهدات شان عمل کنند.