کتابخانهی «شهید فرشته نوروزی » از قربانیان حمله مرگبار در مرکز آموزشی کاج تاسیس شده است. این کتابخانه در ولسوالی جاغوری ولایت غزنی در مکتبی راه اندازی شده که فرشته در آن درس خوانده بود. در این کتابخانه، حدود ۴۵۰۰ جلد کتاب وجود دارد و از سوی خانواده فرشته نوروزی ساخته شده است. یونس نوروزی ۴۴ ساله پدر فرشته در گفتوگو با رسانهی رخشانه میگوید، فرشته بزرگترین دختر او بود و قبل از این که در حادثه کاج جانش را از دست دهد، حدود دو سال شده بود که برای آمادگی امتحان کانکور به کابل رفته بود.
یونس نوروزی گفته است: «به همی خاطر ما یک کتابخانه در مکتب بابه جور کدیم تا دیگر دخترا انگیزه پیدا کنه و روحیه شان کشته نشوه و با علاقه مندی تمام درس بخوانه. »
فرشته یکی از دهها قربانی حمله مرگبار انتحاری در مرکز آموزشی « کاج» بود. این حمله روز جمعه ۸ میزان سال ۱۴۰۱خورشیدی، در غرب کابل صورت گرفت که قربانیان اکثرأ دختران دانشآموز بودند.
به قول پدر فرشته، دخترش خیلی به درس و آموزش علاقه داشت و همیشه تلاش میکرد: «فرشته بعضی وقتا با مه شوخی میکرد و میگفت، پدر جان حالی تو زحمت میکشی مه که بخیر داکتر شدم، جبران میکنم. »
مکتبی که فرشته در آن درس میخواند، ۴۵ دقیقه از خانهاش فاصله داشت؛ اما او گرمی و سردی نمیشناخت، هیچگاه از اینکه مکتباش خیلی دور است به پدرش شکایت نکرده بود. به قول پدرش، فرشته در سردیهای زمستان از میان برف و سرما به کورس میرفت و آرزوهای زیادی برای آینده داشت.
خانواده فرشته نوروزی سال گذشته تصمیم گرفت که نام او را ماندگار کند و راهاندازی این کتابخانه ایدهای بود که در ذهن آنها نقش بست.
از نظر یونس، زنان و دختران ستون فقرات یک جامعه را تشکیل میدهند و بدون این بخش یک جامعه به پیشرفت و آگاهی نمیرسد.
در حملهی مسلحانه و انتحاری که بر مرکز آموزشی کاج به تاریخ ۸ میزان سال گذشته رخ داد، حدود ۵۵ تن از دانش آموزان این مرکز کشته شدند. ده ها دانشآموز دختر نیز زخمی شدند. این حمله زمانی صورت گرفت که آزمون کانکور آزمایشی در این مرکز آموزشی برگزار شده بود.
محمد عارف جویا، کاکای فرشته و یکی از کسانی که در جمعآوری و خرید کتابهای کتابخانه فعال بوده گفته است، در جلسهی آموز گاران مکتب که خانوادهی فرشته نیز در آن دعوت شده بود، فیصله شد تا برای زنده نگهداشتن نام فرشته و تشویق دیگر دانشآموزان دختر به درس و تحصیل، یک کتابخانه به نام فرشته نوروزی در این مکتب ایجاد شود.
جویا میگوید، این تصمیم مورد استقبال خانوادهی فرشته قرار گرفت و دو اتاق از صنفهای این مکتب به عنوان محل برای نگهداری کتابها انتخاب گردید: «قفسههای این کتابخانه را نیز از کابل سفارش دادیم، و بعد از شش ماه تلاش به تعداد ۴۵۰۰ جلد کتاب برای این کتابخانه جمعآوری نمودیم . »
به قول عارف جویا از زمانی که کارهای این کتابخانه آغاز شده، تا اکنون بیشتر از یکهزار جلد کتاب توسط دانشآموزان برای مطالعه به امانت برده شده و دوباره به کتابخانه بازگردانده شده است.
قبلا نیز کتابخانههای برای زنده نگه داشتن یاد و خاطر دختران قربانی حملههای انتحاری در مراکز آموزشی، در ولایتهای مختلف ساخته شده است. از جمله، در کنار قبر مرضیه و هاجر، دو قربانی مرکز آموزشی« کاج » در کابل کتابخانهای به نام آنها ایجاد شده است.