شماری از خبرنگاران زن در ولایت بلخ با انتقاد از محدودیتهای وضعشده از سوی طالبان بر حقوق زنان و دختران، میگویند که این موضوع مصئونیت شغلی آنها را نیز با خطر مواجه کرده است.
رخشانه: خبرنگاران زن در ولایت بلخ امروز(شنبه، ۲۷ جوزا) در یک نامهی اعتراضی از حکومت طالبان، سازمان ملل متحد و نهادهای حامی خبرنگاران خواستار حمایت شدهاند.
این بانوان میگویند که طی نزدیک به دو سال حاکمیت طالبان بر کشور، بیشترین دشواریها فرا راه کار خبرنگاران زن در رسانهها بوده است.
آنها میگویند که وضع محدودیتهای پیهم روی نوعیت پوشش کارمندان رسانهای زن در رسانهها، اجرای برنامه و تهیهی گزارش توسط زنان، عدم علاقهی مسوولان جهت مصاحبه با آنها و وادار ساختن نهادهای رسانهای به ایجاد مکانهای جداگانه جهت فعالیت آقایان و بانوان خبرنگار بخشی از این فشارها بر کار آنان است.
این بانوان خبرنگار با اشاره بر محدودیتهای روزافزون بر حقوق زنان، میگویند که به تاریخ(۴ جوزا) مسوولان رسانهها طی فیصلهای گفتهاند که زنان باید در برنامههای رادیویی و تلویزیونی که سهم میگیرند، گردانندهی آنها زن باشد. آنها میگویند که این موضوع نشانهی دیگری از تبعض جنسیتی بوده و تکرار تجربهی تلخ وزارت تحصیلات عالی طالبان در پیوند به مسدود ساختن دانشگاهها بهروی دختران است.
آنها نگران اند که مبادا با سرنوشت زنان و دختران محروم از آموزش و تحصیل دچار شوند. آنها میگویند که وزارت تحصیلات عالی طالبان ابتدا تمامی دانشگاهها را بر اساس تفکیک جنسیتی تنظیم کردند؛ اما به مرور زمان اعلام کردند که دانشگاههای کشور تا اطلاع ثانوی بهروی دختران بسته است که تاکنون نیز بازگشایی نشدهاند.
این بانوان خبرنگار از نهادهای ملی و بینالمللی حمایت از خبرنگاران میخواهند تا در راستای حمایت از آنها تلاش کرده و مصئونیت شغلی آنان را تضمین کنند.
آنها میافزایند: «با نوعیت پوشش مشکلی نداریم؛ اما وضع محدودیتهای مبتنی بر جنسیت را تحمل نمیتوانیم.»
آنان در ادامه از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد میخواهند که در ۵۳مین نشست این شورا در مورد وضعیت زنان و دختران افغانستان، وضعیت آنها نیز در نظر گرفته شده و حکومت طالبان را وادار کنند تا بر اساس قانون رسانههای همگانی، زمینهی کار برای مردان و زنان را در رسانهها فراهم سازند.
بر اساس گزارشهای نهادهای حمایت از خبرنگاران و رسانهها، پس از تسلط طالبان بر کشور از میان بیش از دو هزار خبرنگار زن تنها ۳۰۰ زن در حال حاضر در رسانههای کشور مصروف کار هستند.
ظریف کریمی، مسوول دیدهبان حمایت از رسانههای آزاد افغانستان(نی) به رسانهی رخشانه گفته بود که خبرنگاران زن بیشترین آسیبهای اقتصادی را متحمل شدهاند.
از سوی دیگر، قرار است دو روز دیگر ۵۳مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد افغانستان برگزار شود.