شواهد منتشر شده نشان میدهد که رسانههای تحت کنترل گروه طالبان در مورد فاجعهی آتشسوزی در تونل سالنگ اطلاعات نادرست منتشر کرده و نیز مسوولان ارتباطات و سخنگویان این گروه به خبرنگاران آمار ضد و نقیض ارائه کردهاند.
رخشانه: شواهد موجود در رسانهها نشان میدهد تصاویری که رسانههای تحت کنترل طالبان، به ویژه خبرگزاری باختر منتشر کرده غیر واقعی و یا مربوط به آتشسوزی دو روز قبل در تونل سالنگ نیست؛ بلکه از یک رویداد ۲۰ سال قبل، مربوط به آتشسوزی در یکی از تونلهای «مونت بلانس» کشور ایتالیا است.
خبرگزاری باختر این تصاویر را بهگونهی ماهرانه لوگوی خود را روی این تصاویر اضافه کرده و به آتشسوزی سالنگ نسبت داده و طوری وانمود کرده که فاجعه سالنگ یک رویداد آتشسوزی عادی است.
علاوه بر این، مسوولان ارتباطات و سخنگویان طالبان نیز به رسانهها آمارهایی ضد و نقیض ارائه کردهاند.
حمیدالله مصباح، سخنگوی وزارت فواید عامه طالبان روز (شنبه، ۲۶ قوس) پس از وقوع آتشسوزی در سالنگ، به رسانهها گفت که یک تانکر حامل مواد سوخت در داخل یکی از تونلها آتش گرفته و به موترهای حامل مسافران سرایت کرده است.
مصباح در مورد آمار تلفات ناشی از این رویداد گفته بود که ۱ نفر کشته شده و ۳۰ نفر دیگر زخمی شده است.
لحظاتی پس از آن، برخی از رسانهها گزارش دادند که در این رویداد دستکم ۶۳ نفر کشته و ۳۲ نفر زخمی شدند؛ اما حکمتالله شمیم، سخنگوی والی طالبان برای پروان این خبر را رد کرده و گفت که این رسانهها سرخودانه این آمار را منتشر کرده و واقعیت ندارد. شمیم افزوده که در این رویداد ۱۹ نفر کشته و ۳۲ نفر زخمی شدهاند. او افزود که ۱۲ نفر در سالنگ جنوبی و ۷ نفر در سالنگ شمالی جان باختهاند.
از سوی دیگر، ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت پروان در خبرنامهای نوشته است که در رویداد آتشسوزی دو روز قبل در تونل سالنگ، ۳۱ نفر کشته و ۳۷ نفر دیگر زخمی شدهاند. این اداره افزوده که ۱۲ عراده موتر در نزدیکی محل رویداد که درحال عبور بودند، تخریب شده است.
روز گذشته بار دیگر حمیدالله مصباح، سخنگوی وزارت فواید عامه طالبان با نشر یک نوار ویدیویی گفت که آتشسوزی در تونل سالنگ مهار شده و وضعیت کاملا عادی است؛ اما منابع معتبر که در سالنگ شمالی منتظر باز شدن این مسیر برای رفت و آمد هستند میگوید که تا کنون خبری از باز شدن مسیر نیست و آنان در هوای سرد، بدون آب و غذا به سر میبرند.
این منبع با حفظ هویتاش میگوید که وضعیت از آنچه که رسانهها منتشر کرده، به مراتب وحشتناکتر است. او میگوید که دستکم ۱۵ تا ۲۰ موتر خرد و بزرگ در این آتشسوزی سوخته و آمار دقیق از تعداد کشته و یا زخمی از این رویداد مشخص نیست.
منبع میگوید که بر اساس گفتههای شاهدان عینی، بیش از ۶۰ نفر در این رویداد کشته شدهاند. او میافزاید که دیدن صحنه این رویداد وحشتناک است و حتا بسیاری از قربانیان کاملا در آتش سوخته و غیر قابل شناسایی است.
به گفته این منبع، علاوه بر غلظت دود و غبار، بخشهایی از سقف تونل سالنگ نیز فرو ریخته و تیمهای نجات طالبان تاکنون موفق نشدند که تونل سالنگ را باز کنند. تاهنوز مشخص نیست که چه تعداد از قربانیان این آتشسوزی مهیب زنان و کودکان هستند.
تصاویری که از این رویداد به رسانه رخشانه رسیده، اجساد کاملا سوخته را نشان میدهد.
تاهنوز دلیل وقوع این آتشسوزی مهیب روشن نیست.
طالبان پس از قدرتگیری دوباره بر افغانستان، محدودیتهای شدیدی بر رسانهها اعمال کردند؛ تا جاییکه خبرنگاران حق رفتن در محل حادثه را ندارند و رسانهها نیز فقط آمارها و اطلاعاتی که مورد تایید این گروه باشد را نشر میکنند.