سارا
امروز یکشنبه (۲۸، حمل) شماری از کودکان مبتلا به سرطان خون از سوی موسسه «دستبهدست» بستههای کمکی غذایی دریافت کردهاند.
عبدالقدیر معلول، مسوول موسسه «دستبهدست» و برگزارکننده این برنامه میگوید، کمکها شامل آرد، برنج و روغن است که تعداد ۶۰ خانواده را تحت پوشش قرار داده است. درکنار کمکهای غذایی، اهدای خون به کودکان سرطانی در دستور کار این نهادهای خیریه است.
در همین حال، شماری از بیماران مبتلا به سرطان خون که برای دریافت کمک آمدهاند، از کمبود امکانات در بخش سرطان خون در هرات شکایت دارند.
راحله تاجری، دختر ۱۴ ساله از ۱۱ سال به این طرف با سرطان خون دست و پنجه نرم میکند. او که با رنگ و روی پریده در صف دریافت کمک ایستاده، میگوید: «در بخش سرطان خون بستر، خون و انتراکت نیست. مه هر ۲۰ روز یکبار ۵۰۰ سیسی خون نیاز دارم. امروز آمدم تا هم کمک و هم خون دریافت کنم، اما سرگردان هستم و خون تا هنوز به مه نرسیده.»
او میافزايد، دوست دارد مکتب برود، اما بهخاطر بیماری سرطان خون و مشکلات اقتصادیشان نمیتواند درس بخواند و تداویاش نیز در داخل کشور ممکن نیست و تا کنون هیچ اقدامی برای درمان قطعی بیماریاش نیز صورت نگرفته است.
سیما، مادر حمیده یکی از کودکان تلاسمی است. او نیز میگوید، کودک چهار سالهاش از سهونیم سال به این طرف به بیماری تلاسمی مبتلا است که هر ماه نیاز به ۴۰۰ سیسی خون دارد؛ اما خون کافی به دخترش نمیرسد. او از این وضعیت نگران است چون دختر دو و نیم سالهی دیگرش را که سرطان خون داشت بهخاطر نبود خون کافی از دست داد و نمیخواهد سرنوشت حمیده مثل خواهرش شود.
سیما میافزاید، برای تداوی دخترش نیاز است که تا پيوند مغز استخوان صورت بگیرد؛ اما تا کنون سرنوشت درمان دخترش مشخص نیست چون امکانات عمل دخترش در بخش سرطان شفاخانهی حوزوی هرات نیست و او توان درمان دخترش را در خارج کشور هم ندارد.
با این حال، شماری از متخصصان سرطان خون در هرات، از افزایش ۳۰ درصدی سرطان خون در هرات خبر میدهند.
داکتر فاروق احمد صدیقی، مسوول بخش سرطان در حوزهی غرب میگوید: «در دو و نیم سال از ایجاد بخش سرطان خون، حدود پنج هزار مریض سرطان خون ثبت کردیم و در سال گذشته ۵۵۰ نفر ثبت شد. در حال حاضر در بخش سرطان خون، تنها ۱۰ بستر موجود است و این تعداد بستر برای این حجم از مریضها کافی نیست.»
داکتر صدیقی میافزاید، سرطان با آنکه مریضی بزرگسالان است، اما برعکس در حوزهی غرب اطفال بیشتر مبتلا به سرطان خون شدند. «دلیل ابتلایشان غذای ناسالم و محیط آلوده است.»
به گفتهی آقای صدیقی در حال حاضر در بخش سرطان شفاخانهی حوزوی هرات، تداوی به شکل حمایوی است که شیمی درمانی و جراحی صورت میگیرد و بخش شعاع درمانی و پیوند استخوان هنوز در شفاخانهی حوزوی فعال نشده است.
با این حال، داکتر آصف رحمانی، مسوول مریضهای تالاسمی و هموفیلی مرکز سرطان در شفاخانهی حوزوی هرات نیز از آمار بلند بیماران در این بخش خبر میدهند. «در سه سال از ایجاد مرکز تشخیص سرطان، به تعداد دو هزار نفر مبتلا به بیماری تلاسمی و هموفیلی ثبت شده است که روند مبتلا به این نوع بیماری رو به افزایش است و در هر ماه یک تا دو نفر فوت میکند.»
با این همه، مسوولان شفاخانهی حوزوی هرات، کمبود امکانات در بخش سرطان خون را تایید میکنند و از ایجاد یک مرکز جدید تشخیصه و درمان سرطان خبر میدهند.
داکتر نثار احمد مصدق، رییس اتحادیه داکتران هرات میگوید: «طبق آمارهایی که داریم بیشتر از ۳۰ فیصد سرطانها در حوزهی غرب است. در گذشته، سرویس تداوی امراض سرطانی وجود نداشت اما در حال حاضر نیز مرکز سرطان خون امکانات کمی دارد و مریضها زیاد است که برای حل این مشکل، فعلا ما قصد داریم با گذاشتن سنگ تهداب یک مرکز جدید سرطان در دشت گازرگاه، خدمات بیشتری برای بیماران عرضه کنیم.»
آقای مصدق میافزاید، شفاخانهای که به زودی تعمیر خواهد شد، حدود ۲۰۰ بستر خواهد داشت و امکان تداوی به شکل شعاع درمانی نیز فراهم خواهد شد تا از مرگ بیماران جلوگیری شود.