زنان و دختران اعضای جنبش شنبههای ارغوانی در ولایت تخار در واکنش به جابجایی اعضای تیتیپی توسط طالبان میگویند که جلو وزیرستانسازی شمال افغانستان باید گرفته شود.
رخشانه: اعضای جنبش اعتراضی شنبههای ارغوانی در ولایت تخار حوالی ساعت ۱۰:۰۰ صبح امروز(پنجشنبه، ۱ سرطان) در یک حرکت اعتراضی در یک فضای بسته گفتند که استقرار گروههای تروریستی از جمله تحریک طالبان پاکستانی(TTP) در شمال افغانستان بهویژه ولایت تخار منجر به ناامنی کشور و آسیای میانه خواهد شد.
سدره* ۲۱ ساله و عضو جنبش شنبههای ارغوانی در ولایت تخار میگوید که این برنامهی اعتراضی در واکنش به وزیرستانسازی شمال و شرق افغانستان از سوی طالبان بوده است.
در اعلامیهی این جنبش آمده است که گروه طالبان پس از تسلط بر افغانستان علاوه بر مسدود ساختن مکتبهای دخترانه، دانشگاهها، حجاب اجباری، ازدواجهای اجباری، محکمههای صحرایی و قتلهای فراقانونی، درحال با جابجای «گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستانی» در صدد «تغییر ترکیب قومی» و تبدیل کردن شمال کشور به پایگاه امن تروریستان هستند.
زنان تخاری از بزرگان متعهد شمال و تمامی حرکتها و جنبشهای مخالف طالبان میخواهند که به ولایت تخار توجه جدی نموده و صدای باشندگان این ولایت را به گوش جهانیان برسانند.
آنها هشدار میدهند که استقرار گروههای تروریستی در شمال کشور منجر به ناامنی آسیای میانه و سایر نقاط جهان خواهد شد.
آنها میافزایند که اگر شمال افعانستان مکان امن گروههای تروریستی چون تحریک طالبان پاکستانی گردد، کشورهای آسیای میانه و حتا جمهوری خلق چین در امان نخواهند بود.
سدره از طالبان میخواهد که هر چه زودتر از جابجایی وزیرستانیها و اعضای طالبان پاکستانی در خاک افغانستان نقطهی پایان بگذارند، مردم بومی تخار را به کوچ اجباری وادار نکنند و غصب خانهها و زمینهای آنها را فورا متوقف کنند.
در همین حال، یک منبع محلی در ولسوالی خواجه بهاالدین ولایت تخار با حفظ هویت به رسانهی رخشانه میگوید که اوضاع کنونی سمت شمال به ویژه این ولایت بسیار نگرانکننده است.
او میگوید که طالبان، وزیرستانیها و اعصای طالبان پاکستانی را به نامهای کوچیها و مهاجران افغانستانی در ماورای دریای کوکچه و ولسوالیهای هممرز تاجیکستان اسکان میدهند.
او میافزاید: «همهی آنها مسلح و زورگو هستند و این جابجاییها میتواند خطر بزرگی برای منطقه و تهدید جدی برای اقوام غیر پشتون در این ولایتها باشد.»
منبع میافزاید که همه روزه بیش از دهها خانواده از ولسوالی ماورای کوکچه به ویژه ولسوالی خواجهغار، خواجه بهاودالدین و دشت قلعه به دلیل جابجایی این افراد توسط طالبان کوچ اجباری داده و زمینها و خانههای شان به وزیرستانیها و طالبان پاکستانی داده میشود.
منبع رسانهی رخشانه میگوید که مردم محل بخاطر حل این مشکل بارها به ارگانهای ذیربط طالبان در این ولایت مراجعه کردهاند؛ اما مقامات محلی این گروه هیچ اعتنایی به درخواست آنها نمیکنند.
این منبع میگوید که جابجایی پشتونهای وزیرستان از قدیمهای دور در این مناطق وجود داشت و در دورهی حکومت اشرف غنی، رییس جمهور فراری کشور بیشتر شده و اخیرا توسط طالبان به گونهی بیپیشینهای تشدید شده است.
به گفتهی منبع، اعضای طالبان پاکستانی بیشتر در ساحات ماورای دریای کوکچه و ولسوالیهای خواجه بهاالدین، خواجهغار، دشت قلعه و ولسوالی درقد، مرز میان افغانستان و تاجیکستان جابجا شدهاند.
به گفتهی منبع، این ساحات پیش از این مرکز فعالیتهای نیروهای جبههی مقاومت به رهبری احمد مسعود، فرزند احمد شاه مسعود، قهرمان ملی کشور بوده است.
گفتنی است که جابجایی وزیرستانیها و طالبان پاکستانی در ساحات شمال کشور با موج شدیدی از انتقادات مواجه شده است؛ اما طالبان بدون اعتنا به این انتقادات بر عملی کردن این طرح خود مصمم هستند.