رخشانه: دیبرا لاینز، رییس پیشین یوناما در بیانیه خداحافظی خود درباره محدودیتهای زنان از سوی طالبان گفته سیستمی که زنان «مستثنی» میسازد، دوام نمیآورد.
در بیانیهی او که امروز (پنجشنبه، ۲۶ جوزا) منتشر شده، نوشته شده است: «منحیث یک زن، بسیار دردناک است که خواهران افغان خود را در شرایطی که هستند رها میکنم. با این حال، من متقاعد شدهام که بهترین امید در یک استراتیژی تعامل است که به مقامات حاکم نشان میدهد، سیستمی که زنان، اقلیتها و افراد با استعداد را مستثنی میسازد، دوام نخواهد آورد و در عین حال امکان ایجاد یک سیستم وجود دارد که هم همه شمول و هم اسلامی باشد.»
لاینز همچنان در مورد وضعیت دختران و زنان افغانستان گفته است: «وقتی این وظیفه را پذیرفتم، نمیتوانستم افغانستانی را تصور کنم که اکنون آنرا ترک میکنم. قلب من بهویژه برای میلیونها دختر افغان میشکند که از حق تحصیل محروم شدهاند و بسیاری از زنان افغان با استعداد، بهجای استفاده از استعدادها آنها برای بازسازی جامعهای که اکنون درگیری بسیار کمتری را تجربه میکند، برای ایشان گفته میشود که در خانه بمانند که از برخی جهات از قبل هم ترسناکتر است. طعنهآمیز است اکنون در حالی که فضا برای کمک به بازسازی کشور وجود دارد، نیمی از جمعیت محدود شدهاند و از سهمگیری آنها در بازسازی جلوگیری میشود.»
طالبان از زمان حاکمیت خود در افغانستان به تاریخ ۲۴ اسد سال گذشته، آموزش دختران را ممنوع قرار داده و زنان را از بسیاری از کارها از جمله کار در دفاتر دولتی ممنوع کرده است. بر اساس دستور جدید طالبان، زنان حق ندارند بدون ضرورت از خانه بیرون شوند و در صورت بیرون شدن در مکانهای عمومی مجبور به پوشانیدن چهرهی خود هستند.
دیبرا لاینز به تاریخ ۱۹ جوزا ختم ماموریت خود بهعنوان رییس یوناما در افغانستان را اعلام کرد.
او در ماه مارچ سال ۲۰۲۰ بهعنوان رییس یوناما انتخاب شده بود. لاینز در بیانیه خود گفته است با وجودی که رژیم طالبان از سوی دولتها و سازمان ملل به رسمیت شناخته نشده و بسیاری از چهرههای طالبان تحریم هستند؛ اما یونا با وجود سیاستهای افراطی این گروه در برابر زنان و رسانهها، تصمیم گرفت تا راه تعامل با این گروه را در پیش گیرد.
او در آخرین مورد با سراجالدین حقانی که از نظر ایالات متحده امریکا بهعنوان تروریست شناخته شده و تحت تعقیب قرار دارد و برای گرفتاری او جایزه هم تعیین شده، ملاقات خداحافظی داشته است.