کارشناسان سازمان ملل میگویند که آپارتاید جنسیتی صرفا یک امکان نظری یا ساختار قانونی نیست، بلکه یک تهدید واقعی و واقعیت زنده برای میلیونها زن و دختر است و باید بهعنوان«جنایت علیه بشریت» شناخته شود.
رخشانه: کارشناسان سازمان ملل روز گذشته(سهشنبه، اول حوت) در بیانیهای با تاکید بر وضعیت زنان و دختران در افغانستان گفتند که چالشهای فزایندهی جهانی ایجاب میکند که آپارتاید جنسیتی بهعنوان جنایت علیه بشریت شناخته شود.
به گفتهی آنها، آپارتاید جنسیتی صرفاً یک امکان نظری یا ساختار قانونی نیست، بلکه یک تهدید واقعی و یک واقعیت زنده برای میلیونها زن و دختر در سراسر جهان است؛ واقعیتی که در حال حاضر به صراحت در حقوق بینالملل تدوین نشده است.
آنها تاکید کردند که نامگذاری آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت، قابلیت بهرسمیت شناخته شدن از سوی جامعهی بینالمللی را دارد.
کارشناسان میگویند: «قوانین، سیاستها و شیوههای حکومتداری که زنان را به شرایط نابرابری و ظلم شدید تنزل میدهد، با هدف از بین بردن مؤثر حقوق بشر، هستهی اصلی نظامهای آپارتاید را منعکس میکند.»
کارشناسان تاکید کردهاند: «حکومت طالبان، تدوین آپارتاید جنسیتی در حقوق بینالملل را بسیار ضروری میکند، زیرا به جامعهی بینالمللی اجازه میدهد تا حملات رژیم به زنان و دختران افغانستان را بهتر شناسایی و رسیدگی کند.»
آنها خاطرنشان کردند که اشکال موجود جنایات خاص جنسیتی، از جمله آزار و اذیت جنسیتی، اگرچه مفید و مرتبط است؛ اما به طور کامل ماهیت نهادینه شده و گستردهی محرومیت از حقوق مربوط به سیستمهای آپارتاید جنسیتی را نشان نمیدهد.
کارشناسان از سازمان ملل متحد خواستار گنجاندن آپارتاید جنسیتی بهعنوان جنایت علیه بشریت بر اساس مادهی دوم پیشنویس مواد مربوط به پیشگیری و مجازات جنایات علیه بشریت شدند که در حال حاضر توسط کمیتهی ششم مجمع عمومی این سازمان در حال بررسی است.
کارشناسان از کشورهای عضو و ناظر مجمع عمومی خواستند تا با به رسمیتشناختن آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت با هدف انقیاد سیستماتیک، از اصول حقوق بشر، برابری و عدم تبعیض، کرامت، مشارکت فراگیر، مسوولیتپذیری و انسانیت در سطح جهانی حمایت کنند.
به باور کارشناسان، این به رسمیت شناختن نه تنها به هدف ممنوعیتهای آپارتاید به طور کلی احترام میگذارد، بلکه گامی مهم در جهت احترام و تاکید بر محوریت برابری جنسیتی خواهد بود.