شماری از فعالان حقوق زن در دومین سالروز تسلط طالبان بر کشور میگویند که واگذاری افغانستان به طالبان توسط امریکا، باعث شد که زنان به نقطهی صفر بازگشت کنند.
رخشانه: مریم معروف آروین، فعال حقوق زن و مسوول عمومی جنبش شنبههای ارغوانی امروز(پنجشنبه، ۲۶ اسد) در صحبت با خبرنگار رسانهی رخشانه میگوید که ما چیزی بهنام«سقوط» نداشتیم. در روز ۲۴ اسد، در حقیقت ما شاهد یک«تسلیمدهی» ننگین و شرمآور بودیم که این جفا در حق مردم افغانستان، در تبانی امریکا با طالبان صورت گرفت.
آروین میگوید که این واگذاری باعث شد که زنان افغانستان برای مبارزه با حقوق اساسی خود از نقطهی صفر شروع کنند و این برای زنان یک«کابوس وحشتناک» است.
خانم آروین با اشاره به اعتراضات اخیر زنان میگوید که پیام روشن این حرکتها این است: «ما طالب و تفکر طالبانی و افراطی را نمیپذیریم و دیگر نمیخواهیم که بهخاطر جنسیت، قومیت، زبان و مذهب خود سرکوب شویم.»
به گفتهی آروین، زنان و دختران تمامی حقوق و آزادیهای خود را از دست دادهاند و آنها اکنون عدالت اجتماعی و مساوات میخواهند و خواستار«الف تا یای» حقوق خود هستند.
او میگوید که زنان و دختران افغانستان در این دو سال، بدترین و ناخوشآیندترین روزهای زندگی خود را داشتهاند. وی تاکید میکند: «من در داخل افغانستان هستم و نمیتوانم تعریف کنم که زنان افغانستان چه میکشند. فضای افغانستان در میان زنان سرشار از ناامیدی است.»
در همین حال، ترنم سیدی، فعال حقوق زن و مسوول عمومی شبکهی مشارکت سیاسی زنان افغانستان نیز به رسانهی رخشانه میگوید که سقوط نظام جمهوریت، بر اساس معاملهی ننگین امریکا با طالبان به مدیریت زلمی خلیلزاد بوده است که نتیجهی آن، واگذاری و تسلیمدهی افغانستان به«گروه تروریستی طالبان» بود.
خانم سیدی میگوید که سقوط افغانستان برابر با سقوط ۳۴ میلیون زندگی و سرنوشت مردم افغانستان بوده است و روز سقوط کابل در ۱۵ اگست برابر با(۲۴ اسد)، یک روز سیاه در تقویم و تاریخ مردم افغانستان است و این روز باید بهخاطر سپرده شود.
به گفتهی سیدی، طی دو سال حاکمیت طالبان، زنان و دختران با دستان خالی به مبارزه با این«ستمگران تاریخ» برخواستند و در این مدت حتا لحظهای دست از مبارزات عدالتخواهانه علیه طالبان بر نداشتهاند.
سیدی یادآوری میکند که طالبان از بدو ورود شان به افغانستان و تکیه بر اریکهی قدرت، دشمنی خود را با زنان آغاز کردند و با صدور فرمانهای متعدد تلاش کردند تا زنان را از جامعه حذف کرده و کاملا به حاشیه برانند.
او میافزاید که این گروه آنچه را که از جرم و جنایت آموخته بودند، بر مردم افغانستان، بهویژه زنان افغانستان روا داشتند.
از سویی هم، فرزانه ایوبی، یکی دیگر از فعالان حقوق زن و مسوول عمومی جنبش همبستگی زنان افغانستان میگوید که تمام مردم افغانستان طی دو سال از عملکرد گروه طالبان به ستوه آمدهاند.
خانم ایوبی میگوید: «این گروه تروریستی از پیش هم به مردم و جامعهی جهانی هویدا بود و اکنون نیز به همه آشکار است که چقدر بین مردم وحشت آفریدهاند. باوجودیکه عفو عمومی اعلام کرده بودند، هیچکسی از دست آنها[طالبان] آرام نیست.»
او در ادامه میافزاید که گروه طالبان انواع خشونت را در برابر مردم افغانستان روا داشته و امنیت و آرامش را از شهروندان کشور گرفتهاند.
این درحالی است که دو سال از تسلط طالبان بر کشور میگذرد و دو روز پیش نیز این گروه از دومین سالروز تسلط خود بر کشور تجلیل کردند.