الهه رسا
مهاجمان مسلح سوار بر موتر تیزرفتار حوالی ساعت ۱۲:۳۰ بعد از ظهر روز «جمعه، ۱۰ قوس» بر غیرنظامیان در منطقه موسوم به «کوره ملی» شهرک جبرئیل شهر هرات آتشباری کردند. روایت شاهدان عینی این رویداد که با رسانهی رخشانه گفتوگو کردهاند، این هست که مهاجمان با خونسردی تمام بر این غیرنظامیان حمله کردند.
علی [ مستعار]، یکتن از شاهدان عینی این رویداد گفت: «مسافرین یک سهچرخ مسافر بری از سوی مهاجمان سوار بر موتر فلدر سفید و بدون پلیت ریگبار شده و فرار کردند و ما نتوانستیم شمار مهاجمان را تشخیص دهم و این که چه کسانی بودند.»
قربانیان این حمله شش نفر از هزارههای ساکن هرات بودند، بهشمول دو عالم دین شیعه و دو زن. تا کنون هویت مهاجمان مشخص نیست و کسی مسوولیت این حمله را بر دوش نگرفته است. مقامهای مسوول گروه طالبان در هرات هم عاملان این حمله را تا اکنون بازداشت نکردهاند.
منابع مردمی به رسانهی رخشانه گفتهاند، محمد محسن حامدی، پیش نماز مسجد «حضرت ابوالفضل» و محمد تقی صادقی، امام مسجد «رسول اعظم» از ساکنان منطقه کوره ملی و سه نفر اعضای یک خانواده به شمول یک زن به اسم نجیبه از ساکنان منطقهی « پلپشتون» و یک زن دیگر به اسم حکیمه از منطقهی «کوره ملی» قربانیان این حمله هستند.
منابع جزییات بیشتر در مورد هویت و مشخصات زنان کشته شده در این رویداد ارایه نکردهاند.
زخمیان این رویداد دو تن بودهاند، که وضعیت صحی یک تن از زخمیها وخیم گزارش شده و برای تداوی به کشور ایران منتقل شده است.
شرح حادثه:
صبح روز جمعه سخیداد غلامی که باشنده ساحهی«پل پشتون» است به همراه اعضای خانواده و دو عالم دین که باشندهی «شهرک شهدا» هستند به «شهرک سبز»، خانهی خویشاوندان خود رفته بودند. ظهر همان روز با سهچرخهای که رانندهاش هم از بستگان شان بوده است، به سمت شهرک شهدا و جبرئیل حرکت کرده و از همانجا، موتر نوع «فولدر» سفید رنگ و بدون پلیت، آنها را تعقیب کرده و در انتهای سرک شهرک سبز که به جادهی نقره وصل میشود، سهچرخ را توقف کرده و سرنشینان آن را پایین کردهاند.
سرنشینان سهچرخ شامل، سخیداد غلامی به همراه همسر و پسرش دو عالم دین، یک زن به همراه داماد خود از بستگان خانواده سخیداد و به شمول رانندهی سهچرخ که در مجموع هشت نفر بودهاند.
به گفتهی منبع، افراد مسلح وقتی آنها را پایین کردند، پرسیدهاند که کجا رفته بودید، اجازهی صحبت هم نداده و بالای آنها شلیک کردهاند.
منبع رسانهی رخشانه میگوید که افراد مسلح، پس از اینکه بالای سخیداد و همراهانش شلیک کردند، دوباره با موتر خود به سمت شهرک سبز برگشتند. به گفتهی او، صورت افرادیکه بالای سرنشینان سهچرخ شلیک کردهاند، بسته بوده است.
منبع میگوید که در این رویداد سخیداد غلامی به همراه همسر و پسرش، محمد محسن حامدی و محمد تقی صادقی، عالمان دین، یک زن و یک پسر دیگر از بستگان سخیداد کشته شدهاند.
به گفتهی منبع، سید حسین، رانندهی سهچرخ که بهشدت زخمی شده است روز شنبه(۱۱ قوس) برای تداوی بهتر به کشور ایران انتقال داده شده است و یک پسر دیگر نیز از بستگان سخیداد که گلوله به دستاش اصابت کرده بود، از شفاخانه مرخص شده است.
طالبان درهرات نیز گفتهاند در این حمله شش نفر کشته و دو نفر دیگر زخمی شدهاند. پیکر قربانیان روز گذشته، طی مراسم با حضور صدها نفر از ساکنان منطقه جبرییل به خاک سپرده شدند.
این در حالی است که بعد از حمله مهاجمان مسلح سوار بر موتر در «روز جمعه، ۱۰ قوس» دهها تن از ساکنان منطقه جبرئیل در یک گردهمایی بزرگ تصمیم گرفته بودند که اجساد قربانیان را تا بازداشت نشدن عاملان این رویداد به خاکسپرده نشوند.
علی یک تن از شاهدان عینی رویداد، با ابراز نگرانی از حملههای هدفمند بر عالمان دین اهل تشیع گفت که این افراد « بیگناه» کشته شدهاند. او میگوید: « هدف شأن نابودی انسانیت و دشمنی با بشر بوده اصلا هدف شأن انسانکشی و مسلمانکشی است و نظر به اینکه تا فعلا پنج عالم دین اهل تشیع در چهل روز اخیر کشته شده پس هدف این ترور نیز عالمان دین اهل تشیع بوده و افراد کشتهشده همه بیگناه بودهاند.»
علی بر تأمین امنیت جان مردم تأکید کرده، میگوید: « اینقسم حملات تهدید بزرگ بر باشندگان مناطق هزاره نشین است و تا چه وقت این حملات ادامه خواهد یافت؟ طالبان مسوولیت دارند که امنیت مردم را تامین کنند».
اخیرا موج تازه از تیراندازی بر غیرنظامیان در مناطق شیعه و هزارهنشین در هرات به راه افتاده است. بیشتر روحانیان هزاره هدف قرار گرفتهاند که به موجی از نگرانیهای مردمی دامن زده است.
یکی از ساکنان جبرئیل هرات به رسانهی رخشانه گفته است که پس از آخرین رویداد شماری از مقامهای طالبان بهشمول حیاتالله مهاجر فراهی، معاون والی طالبان برای هرات به شهر ک جبرئیل رفتهاند.
عکس/ ارسالی به رسانهی رخشانه.
این منبع که نمیخواهد نامی از او در این گزارش ذکر شود، افزوده: «مقامهای طالبان به مردم جبرئیل اطمینان دادند که در راستای تامین امنیت و مهار ناامنیها در شهرک جبرئیل اقدام میکنند و اجازه نخواهند داد که رویدادهای مشابه به ترور علمای شیعه در این منطقه اتفاق بیافتد.»
این در حالی است که تنها چند روز پیش از این رویداد دو روحانی هزاره در مرکز شهرک جبرئیل ترور شدند. تنها حدود یک ماه قبل از آن نیز یک روحانی دیگر هزاره در هرات توسط افراد ناشناس کشته شده بود.
نارضایتی از عملکرد طالبان مبنی بر تامین نکردن امنیت در شهرک جبرئیل و ترورهای زنجیرهای علمای هزاره باعث شد که نور احمد اسلامجار، والی طالبان برای هرات نیز در دفتر کارش با شماری از علمای اهل تشیع دیدار کند.
روز گذشته خبرگزاری باختر زیر کنترل طالبان گزارش داد که نور احمد اسلامجار گفته است که هدف حمله به اهل تشیع و هزاره ایجاد اختلافات و تفرقه در میان مردم افغانستان است و «امارت اسلامی طالبان» به تامین امنیت تمامی شهروندان متعهد است.
مردم نگران و بیدفاع
ترس از وقوع حملههای هدفمند بر علمای اهل تشیع و هزاره در شهرک جبرئیل هرات وجود دارد و ساکنان این شهرک به اقدامات امنیتی طالبان مبنی بر جلوگیری از حملههای احتمالی بیباور هستند.
فاطمه ۲۲ سال دارد. او یکی از ساکنان شهرک جبرئیل است که میگوید، در شوک حملههای هدفمند بر هزارهها درهرات است. او گفت که برای آنها پرسش بزرگ این است که چرا نیروهای طالبان مانع حمله روز جمعه نشدهاند؟
محل حاجیعباس و شهرک جبرییل مربوط حوزههای ۹، ۱۲ و ۱۳ شهر هرات از پر ازدحامترین مناطق اسکان هزارهها در این ولایت شمرده میشود، اما نیروها و ایستهای بازرسی طالبان در قیاس با جمعیت گسترده در این دو منطقه، «ناچیز» گفته میشود.
ساکنان جبرئیل میگویند، طالبان باید مانع حملهها و انفجارهای احتمالی در آینده شوند.
محمد هادی، یکی از ساکنان شهرک جبرئیل هرات به رسانهی رخشانه گفت: «شهرک جبرئیل ناامن شده است و ترور علمای دینی باعث ترس و وحشت بیشتر مردم شده است و طالبان در قبال ناامنیها و ترورها در این شهرک مسوول اند.»
در روز دوم ماه عقرب نیز رجب اخلاقی و خادمحسین هدایتی، دو عالم شیعه هزاره، به دست افراد مسلحی که سوار بر موتور سایکل بودند، در شهرک جبرئیل هرات کشته شدند. عاملان این رویداد هم از سوی طالبان بازداشت نشدهاند.
در حکومت پیشین نیز این مناطق بارها شاهد انفجار، انتحار و گلولهباری بر غیرنظامیان بود، اما در آن زمان، مردم حق اعتراض علیه ناامنیها را داشتند. اما طالبان برگزاری هر نوع اعتراض و راهپیمایی را ممنوع اعلام کردهاند.
عکس/ ارسالی به رسانهی رخشانه.
حکومت پیشین افغانستان برای تامین امنیت مناطق هزارهنشین و شیعهنشین، حق حمل سلاح برای نیروهای مردمی را داده بود و این نیروها در بخش تامین امنیت مساجد و اماکن مذهبی اقدام میکردند، اما از زمانی که طالبان بر هرات حاکم شدند، برخی از نیروهای منتسب به این گروه، اقدام به جمعآوری بخشی از سلاحهای هیئت امنای مساجد اهل تشیع کردند.
ترور عالمان دین اهل تشیع با واکنشهای گسترده در داخل و خارج کشور مواجه شده است. بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی با همرسانی عکس اجساد قربانیان این حملهها را «سازمان یافته» و علیه «هزارهها» توصیف کردهاند.
محمدکریم خلیلی، رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، با اشاره به حمله به هزارهها در حساب خود در فیسبوک نوشت که تداوم این حملهها، «جنایت هولناک» گروههای دهشتافکن و سریال «نسلکشی» و قتلهای مرموز و هدفمند جامعه هزاره و شیعه است.
او گفته: «این جنایتکاران بهمنظور نسلکشی و پاکسازی قومی، روحانیون بانفوذ، تحصیلکردگان آگاه، دانشجویان، ورزشکاران و حتی شهروندان عادی مردم هزاره و شیعه را در سراسر کشور به صورت نظاممند و هدفمند مورد هدف قرار میدهند.»
او گفت که رژیم طالبان در کنار ناتوانی در راستای تامین امنیت شهروندان، با شعار تامین امنیت سراسری، میکوشد که کشتار «هزارهها» را انکار کند و باید طالبان کشتار و قتلهای هزارهها را جدی بگیرند.
اسدالله سعادی، معاون رییس شورای عالی مصالحه ملی در نظام جمهوریت پیشین، با ابراز نگرانی از قتلهای زنجیرهای علمای اهل تشیع خواستار مشخص شدن عاملان این رویدادها شد.
عارف رحمانی، نماینده پیشین پارلمان با بروز رسانی هشتک « نسلکشی هزارهها را متوقف کنید» در واکنش به این رویداد در صفحه ایکس نوشت: « ترورهای سریالی نسلکشی در ولایت هرات نشان از توطئه شوم به منظور قتل عام و آوارهسازی و تصفیه و پاکسازی قومی مردم ماست. ماشین کشتار تروریستان در اوج بیپناهی مردم ما هر روز خون تازه از مردم ما را میریزند.»
حسامالدین شمس والی بادغیس در نظام جمهوریت در صفحه فیسبوکش نوشته است: « منطقه جبرئیل، همواره منطقه صلحآمیز و سبز امنیتی هرات بوده که با زحمت و عرقریزی شهروندان عمدتا هزاره ما آباد شده است.»
جبهه آزادی افغانستان که فعالیت چریکی علیه طالبان دارد، حمله بر هزارهها در ولایت هرات را محکوم کرد و آن را دوام «نسلکشی هزاره» دانسته است.