سارا
روز پنجشنبه (۱۱، حمل) زنان هرات دربرنامهی «نشست مشورتی و انسجام زنان ولایت هرات» خواهان بازگشایی مکاتب دخترانه در افغانستان شدند. درگردهمایی که در هوتل ارگ هرات برگزار شده بود، ۳۰۰ زن به شمول دانش آموزان دختر دورههای متوسطه و لیسه در آن شرکت کرده بودند.
به گفتهی برگزار کنندگان این نشست، دختران دانش آموزان در این گردهمایی یونیفورم مکتب پوشیده بودند تا به طالبان نشان دهند که لباس مکتب شان غیراسلامی نیست.
طالبان دلیل بسته ماندن مکتبهای دخترانه را تصمیمگیری در مورد لباس دانشآموزان دختر و معلمان مطابق با «قوانین شرعی و سنتی افغانستان» گفته بودند.
اشتراککنندهگان «نشست مشورتی و انسجام زنان ولایت هرات» از جامعه جهانی خواستند که برای بازگشایی مکتبهای دخترانه بالاتر از صنف ششم اقدام عملی کنند. این نشست قرار بود روز هشت مارچ برگزار شود؛ اما در آن زمان طالبان اجازهی برگزاری آن را نداده بود.
فرشته یعقوبی از برگزارکنندهگان نشست امروز میگوید، از ریاستهای معارف هرات، اطلاعات و فرهنگ، کار و امور اجتماعی و رياست عودتکنندهگان طالبان دعوت کرده بودند؛ اما هیچکدام شرکت نکردند.
«امروز اکثریت دعوتشدهگان ما دختران دانشآموز مکتب هستند که به آنان گفتیم با یونیفورم مکتب حضور پیدا کنند تا اینگونه به مهمانهای امارت اسلامی (طالبان) که دعوت کردیم، نشان بدهیم که یونیفورم دختران مکتب هیچ مشکلی ندارد و مطابق با ارزشهای اسلامی و اجتماعی کشور ما است.»
قرار بود مکاتب به تاریخ سوم حمل شروع شود اما در اقدام ناگهانی از سوی طالبان، مکاتب دخترانه به روی دختران بالاتر از صنوف ششم تا اطلاع بعدی بسته مانده است.
فرشته یعقوبی میگوید، برنامه امروز به هدف نشان دادن همبستهگی زنان هرات نیز بود و اینکه دادخواهیهای زنان در جهت گرفتن حقوقشان هنوز هم جریان دارد: «زنان در حال حاضر آدرس مشخص برای حل مشکلات شان ندارند و ما میخواهیم مشکلات فعلی زنان را انعکاس بدهیم تا مسوولان رسیدگی کنند.
لینا حیدری، معاون شورای منتخبین معلمان هرات که در این نشست اشتراک کرده بود میگوید، روز سوم حمل در جريان شروع زنگ مکتب، مسوولان گروه طالبان در حضور دو هزار تن از معلمان شهر هرات، خبر بازگشایی مکاتب را در هرات اعلام کردند، اما بعدا دختران را از درس محروم کردند: «اما بازهم مسوولان محلی هرات خبر بازگشایی مکاتب هرات را تایید کردند و هرات را از سایر ولایتها مستثنا دانستند.» او میگوید، اما بعدا در امر جداگانهی خبر مسدود کردن مکاتب را اعلان کردند.
از نظر معاون شورای منتخب معلمان هرات، لباس دانش آموزان دختر غیراسلامی نبوده است: «هیچ دانشآموز کشور بد حجاب نبوده و هیچ تغییراتی نیز در حجاب نخواهد آمد، چون پوشش معیاری از نظر اسلامی است.»
در همین حال، شماری از فعالان حقوق زن که در برنامه اشتراک کرده بودند، نگرانیشان را از مسدود ماندن دروازهی مکتبهای دخترانه ابراز میکنند و آن را یک کار نادرست میخوانند.
ثریا بلیغ، فعال حقوق زن میگوید: «توقع از حکومت فعلی داشتیم که به وعدهی خود عمل کنند و مکاتب را باز کنند اما به وعدهی شان عمل نکردند و دروازهی مکاتب را به روی هزاران دختر مسدود کردند. اول اینکه پوشش چندینسالهی دختران دانشآموز مکتب هیچ مشکلی ندارد اما وقتی دلیل مسدودکردن مکتب این است، پس باید در ماههای قبل از شروع مکتبها، اقدام تغییر یونیفورم صورت میگرفت تا در تاریخ مشخص مکاتب، باز میشد اما هرگز چنین اقدامهایی صورت نگرفت.»
خانم بلغ از جامعه جهانی خواست که برای بازگشایی مکتبهای دخترانه اقدام عملی کند: «نباید فقط شعار بدیهم بلکه باید گام عملی برداریم تا مشکل حل شود.»
« آیا زن بودن گناه است؟»
با این حال شماری از دانشآموزان دختری که در این نشست اشتراک کرده بودند از طالبان خواستند تا دستاوردهای چندین سالهی شان را نابود نکنند و حق تحصیل را از آنان نگیرند.
زحل اعلمی، دانشآموز ۱۵ سالهای است که میگوید نرفتن به مکتب برایش بسیار سخت بوده و او را افسرده کرده است: «آیا دختر بودن و زن بودن گناه است که اجازه تعلیم را به ما نمیدهند.»
زحل که دانشآموز صنف ۱۰ مکتب است در این مدت به نویسندگی و شاعری روی آورده و زبان انگلیسی را نیز فرا گرفته است، زیرا او با وجود چالشهای سد راهش به آینده امیدوار است.
نازنین عظیمی ۱۲ ساله و دانش آموز صنف هشتم مکتب، یکی دیگر از دختران دانشآموزی است که مهمان این نشست است. او میگوید، به امید دادخواهی و شنیده شدن صدایش به این برنامه اشتراک کرده است: «بارها پنهانی بهخاطر مسدود بودن مکتبها گریه کردم، امروز لباس مکتب را پوشیدم و به این برنامه آمدم تا اجازه بدهند ما به مکتب برویم، اما اجازه نمیدهند.»