زنان فروشنده در مرکز تجارتی «بانوان پرنس» در مرکز شهر هرات، میگویند که به دلیل نبود مشتری و چالشهای اقتصادی، دُکانهای خود را تعطیل کردهاند.
رخشانه: شماری از زنان فروشنده در این مرکز تجارتی امروز(دوشنبه، ۲۵ جدی) در صحبت با رسانهی رخشانه میگویند که طی بیش از یک سال فعالیت در این مرکز تجاری، کاروبار شان از رونق بازمانده و حداقل پنجاه فیصد خساره دیدهاند.
مرکز تجارتی پرنس، زمینهی اشتغالزائی برای ۲۵ زن فروشنده در ۱۲ دُکان را فراهم کرده بود و اکنون پس از یک سال و چهار ماه، این دُکانها بسته شدند.
پریسا* یکی از زنان فروشنده در این مرکز تجارتی است که یک سال قبل و با سرمایهی ۳۰۰ هزار شروع به کار کرد؛ اما اخیرا بهدلیل کساد بازار مجبور است که دُکاناش را ببندد.
او میگوید: «در اوایل، فروشات این مرکز تجارتی خوب بود و روزانه در حدود هشت هزار افغانی درآمد داشتم؛ اما به مرور زمان درآمد دکان کم شده رفت و اخیرا روزانه فقط صد و یا پنجاه افغانی برای من میرسید».
پریسا میافزاید که طی مدت یکسال از آغاز فعالیت این مرکز تجارتی، ۱۵۰هزار افغانی ضرر کرده و مجبور شده تا کالاها و اجناس مغازهاش را کمتر از قیمت اصلی آن بهفروش برساند.
او میگوید: «مردم توانایی خرید کالاهای ما را نداشتند؛ خریدار به قیمتی که ما میخواستیم کالا را بفرش برسانیم، نمیخرید. وقتی جنس به قیمت مناسب بهفروش نمیرسید، ما مجبور بودیم تا آنها را به زیر قیمت بفروشیم تا جنس فروخته شود».
به گفتهی پریسا، بیکاری و فقر عامل عمدهای است که قدرت خرید مردم را پایین آورده است.
او ادامه میدهد، زنانی که در گذشته خود صاحب کار و درآمد بودند، دیگر وابستهی اعضای مرد خانوادهی خود هستند.
او میافزاید: «وقتی زنان کاروبار نداشته باشند، پولی هم ندارند و وقتی پولی نداشته باشند هرگز نمیتوانند که خرید کنند».
پریسا در ادامه میگوید که طی بیش از یکسال گذشته، نیمی از سرمایهی خود را از دست داده و با از دست دادن سرمایهی خود دیگر قادر به پرداخت ماهانه پنجهزار پول کرایه دُکان و مصارف برق و آب نبوده است.
این درحالی است که پس از تسلط طالبان بر کشور به دلیل محدودیتهای گستردهی این گروه بر حقوق و آزادیهای فردی و اجتماعی زنان، بیشتر آنها شغل خود را از دست دادهاند.
دفتر توسعهی سازمان ملل متحد(UNDP) بهتازهگی گفته است که محدودیتهای طالبان بر زنان در افغانستان، بین ۶۰۰ میلیون تا یک میلیارد دالر خسارت اقتصادی وارد کرده است.