بر اساس گزارش برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمینه ایدز، اگر چه تعداد افراد مبتلا به ایدز در جهان ۳۹ درصد کاهش داشته، اما این آمار در افغانستان، مصر، فیجی، فیلیپین، پادوا گینهنو و عربستان سعودی ۱۰۰ درصد افزایش داشته است.
رخشانه: برنامه مشترک ملل متحد در زمینه ایدز، امروز (یکشنبه، ۱۱ قوس) در بیانیهای به مناسبت روز جهانی ایدز، اعلام کرده که ۳۹.۹ میلیون نفر در حال حاضر مبتلا به ایدز هستند.
در بیانیه این نهاد آمده است تعداد افرادی که به اچآیوی مبتلا میشوند از سال ۲۰۱۰، ۳۹ درصد کاهش داشته است و میزان مرگومیر ناشی از ایدز نصف شده است.
با این وجود افغانستان، مصر، فیجی، فیلیپین، پاپوا گینه نو و عربستان سعودی همگی گزارش دادهاند که ابتلا به اچآیوی بین سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۲۳، ۱۰۰ درصد افزایش داشته است.
همچنین سازمان ملل متحد اعلام کرده است که اگر حقوق بشر برای همه تامین شود، پایان دادن به ایدز بهعنوان یک تهدید برای سلامت عمومی تا سال ۲۰۳۰ ممکن است.
سازمان ملل از رهبران جهانی خواسته است مسیر «حقوق» را انتخاب کنند تا جوامع بهصورت فراگیر و بدون تبعیض از خدمات پیشگیری، آزمایش و درمان اچآیوی بهرهمند شوند.
بیانیه تاکید کرده است که پیشرفتهای قابلتوجه در مقابله با اچآیوی بهطور مستقیم با پیشرفت در حفاظت از حقوق بشر مرتبط بوده است.
با این حال، بیانیه گفته که چالشهایی نظیر قوانین و سیاستهای تبعیضآمیز، حملات به حقوق بشر و بیتوجهی به گروههای بهحاشیهراندهشده، دسترسی به خدمات حیاتی را محدود کرده و مانع از پیشرفت بیشتر در این مسیر شده است.
این بیانیه بر اهمیت برابری جنسیتی و احترام به همهی افراد تأکید کرده و افزوده است، قوانینی که افراد را به دلیل جنسیت، تعلق به جمعیتهای کلیدی یا سایر عوامل اجتماعی مورد تبعیض قرار میدهند، مانع دسترسی به خدمات پیشگیری و درمان اچآیوی میشوند.
بیانیه گفته است که این قوانین میتوانند فعالیت ارائهدهندگان خدمات حیاتی برای جوامع آسیبپذیر را مختل کنند.
بخش ایدز سازمان ملل متحد خواستار حذف قوانین و سیاستهایی است که حقوق افراد را نقض میکنند و بر تصویب قوانینی که حقوق بشر را تقویت میکنند، تأکید دارد.
این نهاد معتقد است که با رعایت اصول اعلامیهی حقوق بشر سازمان ملل و ایجاد فراگیری در جوامع، میتوان به پایان ایدز و تحقق امنیت انسانی دست یافت.
سازمان ملل متحد از روز (۱ دسامبر) بهعنوان روز جهانی ایدز یاد میکند و این روز را فرصتی برای اقدام جمعی میداند تا با حفاظت از حقوق بشر، سلامت همهی افراد تأمین شود.