کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در واکنش به توقف فعالیتهای نهادهای آموزشی در قندهار و هلمند، از طالبان میخواهد که حقوق کودکان و جوانان کشور را به بازی نگیرند.
رخشانه: این کمیسیون امروز(پنجشنبه، ۳۱ حمل) در اعلامیهای گفته است که وزارت معارف طالبان در یک اقدام ناموجه، فعالیتهای مؤسسات آموزشی ولایتهای قندهار و هلمند را متوقف کردهاست.
اعلامیه نوشته است: «طالبان گفتهاند که برنامههای آموزشی و نقش نهادهای جهانی را در این عرصه بهبررسی میگیرند؛ امّا زمانی برای این بررسی و بازگشایی مؤسسات آموزشی قید نکردهاند.»
کمیسیون حقوق بشر گفته است که این تصمیم طالبان، در ادامهی وضع محدودیتهای گسترده بر حقوق آموزش و پرورش در کشور بوده و تخطی صریح و آشکار از حقوق اساسی شهروندان محسوب میشود.
به گفتهی این کمیسیون، تا بهحال طالبان، با وجود تلاشهای گستردهی جامعه ملی و بینالمللی، مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم را بازگشایی نکردهاند و دانشآموزان همچنان در بیسرنوشتی به سر میبرند.
اعلامیه هشدار داده است که ادامهی این محدودیتها، بر روان کودکان و جوانان بهگونهی خاص و بر روان عموم شهروندان کشور بهگونهی عام، آسیب رسانده و باعث گسترش ناامیدی و خشونت میشود.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، در ادامه نگرانی خود را دربارهی این تصمیم ناعادلانه طالبان اعلام کرده و از طالبان خواسته که بیشتر از این، حقوق و منافع علیای کودکان و جوانان کشور را بهبازی نگیرند و مانع تحقق برنامههای مؤسسات آموزشی نشوند.
این درحالی است که وزارت معارف طالبان روز یکشنبه هفته جاری، طی مکتوبی فعالیتهای تمامی پروژههای آموزشی در سطح ولسوالیهای ولایات قندهار و هلمند را متوقف کردند.
بر اساس یافتههای رسانهی رخشانه، پس از این دستور طالبان، حدود ۸۸۹ صنف در ولایت هلمند تعطیل شده که در نتیجهی آن ۳۲هزار و ۷۰۰ دانشآموز از آموزش محروم شدهاند که از این میان، ۲۱هزار و ۴۶ تن آنان را دانشآموزان پسر و ۱۱هزار و ۶۸۷ دیگر دانشآموزان دختر میباشند.
در ولایت قندهار نیز در پی این دستور، یک هزار و ۵۸۸ صنف آموزشی بهروی ۵۰هزار و ۹۸ دانشآموز دختر و پسر مسدود شده است.