دیدبان حقوق بشر نشست سوم دوحه را فرصتی برای ایستادن جامعه جهانی در کنار زنان افغانستان خوانده و از شرکتکنندگان میخواهد که انجام هر کاری که ممکن است بحران جدی حقوق بشر را بیاهمیت جلوه دهد یا برای طالبان مشروعیت بیاورد، اجتناب کنند.
رخشانه: دیدبان حقوق بشر امروز (سهشنبه، ۲۲ جوزا) در گزارشی گفته که این نشست فرصتی است برای ایستادن در کنار زنان افغانستان و اجتناب از انجام هر کاری که ممکن است بحران جدی حقوق بشر را بیاهمیت جلوه دهد یا برای طالبان مشروعیت بیاورد.
در این گزارش آمده که در کنار سایر محدودیتها، یک هزار روز میشود که طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب در افغانستان محروم کردهاند.
اندرواستروهلین، نویسنده این گزارش گفته است که در پایان ماه جنوری کارشناسان و نمایندگان سازمان ملل متحد در مورد افغانستان در دوحه دیدار خواهند کرد تا در مورد رویکرد جامعه جهانی در قبال افغانستان گفتوگو کنند.
استروهلین افزوده است: «این فرصتی است برای ایستادن در کنار زنان افغان و اجتناب از انجام هر کاری که ممکن است، برای بیاهمیت جلوه دادن بحران جدی حقوق بشر یا مشروعیت بخشیدن به رژیم طالبان باشد».
این نهاد گفته است که زنان افغانستان در مورد آنچه که باید انجام شود، موضع روشن دارند، اینکه جامعهی جهانی باید طالبان را بهخاطر «جنایاتشان» علیه زنان و دختران پاسخگو بداند.
در این گزارش آمده است: «جامعه جهانی نباید آنها [طالبان] را به نشستهای سازمان ملل دعوت کند؛ هیچکس نباید تحریمها علیه رژیم طالبان را لغو کند».
این نهاد حقوق بشری هشدار داده که خطر عادیسازی روابط با این گروه بزرگتر از هر آسیب دیگر است.
به گفته دیدهبان حقوق بشر، این جدیترین بحران حقوق زنان در جهان است که توسط کارشناسان بینالمللی بهعنوان «آپارتاید جنسیتی» محکوم شده است.
در همین حال هدربار، کارشناس دیدبان حقوق بشر با اشاره به محرومیت هزار روزهی دختران از آموزش گفته است که هنرمندان، داکتران، شاعران و انجنیرانی که در این مدت از دست رفته، قابل جایگزینی نیست.
او گفته است: «افراد ازدسترفته، استعدادها ازدسترفته، آرزوها ازدسترفته، زندگیها ازدسترفته».
دیدبان حقوق بشر گفته است که ممانعت از مشارکت نیمی از جمعیت در جامعه، مانع پیشرفت میشود که مانند قطع کردن پاها قبل آغاز مسابقهی دوش است.
قرار است در پایان ماه جون، نمایندگان ویژهی کشورها در مورد افغانستان در دوحه قطر دیدار و در مورد رویکرد جامعهی بینالمللی در قبال کشور گفتوگو کنند.