سازمان دیدبان حقوق بشر از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد میخواهد تا یک نهاد مستقل بینالمللی برای پیگیری موارد نقض جدی حقوق بشر بهویژه حقوق زنان در افغانستان را ایجاد کند.
رخشانه: دیدبان حقوق بشر امروز(دوشنبه، ۱۹ سنبله) در بیانیهای گفته است که از زمان به قدرت رسیدن طالبان در اگست ۲۰۲۱، وضعیت حقوق بشر در افغانستان بهطور نگرانکنندهای وخیمتر شده است.
این نهاد گفته است که سیاستهای سرکوبگرانهی طالبان زنان و دختران را هدف قرار داده و افغانستان را به یکی از جدیترین بحرانهای حقوق زنان در جهان تبدیل کرده است.
در بیانیهی دیدبان حقوق بشر آمده است که در حال حاضر، افغانستان تنها کشوری است که در آن دختران از آموزش بالاتر از صنف ششم منع شدهاند و زنان اجازهی ورود به دانشگاهها و اشتغال در بسیاری از بخشها را ندارند.
اعلامیه افزوده که محدودیتهای شدیدی بر آزادی حرکت، ورزش و حضور زنان در جامعه، از جمله بازدید از پارکها و آواز خواندن در ملاءعام، اعمال شده است.
دیدبان حقوق بشر تأکید کرده است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد باید یک مکانیسم اختصاصی برای جمعآوری و حفظ شواهد مربوط به نقض حقوق زنان و حمایت از تلاشهای بینالمللی برای پاسخگویی ایجاد کند.
این سازمان تصریح کرده است که این مکانیسم باید قدرت تحقیق، حفظ شواهد و شناسایی عاملان نقض حقوق بشری را داشته باشد تا عدالت برای دههها بیعدالتی علیه زنان افغانستان تأمین شود.
فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در این سازمان گفته است: «طالبان بهطور سیستماتیک حقوق بنیادی زنان را نقض کردهاند و این اقدامات نباید بدون مجازات باقی بماند.»
این درخواست در حالی مطرح میشود که بحران انسانی افغانستان نیز به اوج خود رسیده و ۲۳ میلیون نفر از مردم این کشور با گرسنگی شدید و فقر دست و پنجه نرم میکنند.
یک ائتلاف از ۹۰ نهاد حقوق بشری داخلی و خارجی نیز خواستار ایجاد یک نهاد مستقل برای تحقیق و پیگیری موارد نقض حقوق بشر در افغانستان، بهویژه نقضهای گسترده و مداوم علیه زنان و دختران، شدهاند.