رخشانه: همزمان با آغاز سال جدید خورشیدی که شروع سال جدید تعلیمی در بسیاری از قسمتهای افغانستان میباشد، دیدهبان حقوقبشر برای آموزش دختران ۴ راه حل پیشنهاد کرده است.
این نهاد حقوقبشری در اولین راهحل پیشنهاد کرده است که تمویل کنندهگان، مکاتب را در جاهایی که کودکان بدون تبعیض به مکتب میروند، حمایت کنند.
در پیشنهاد این نهاد حقوقبشری به گونهی مثال آمده است، اگر در محلی مردم آن تبعیضی در برابر آموزش دختران قایل میشوند و به آنها اجازهی آموزش میدهند، نباید آن مکاتب را حمایت کنند؛ در غیر آن شریک این تبعیض خواهند بود.
دیدهبان حقوقبشر همچنان گفته است که در تحصیلات عالی نیز باید عین روش کار گرفته شود و فقط آن بخشهایی از سیستم آموزشی را تامین مالی و حمایت کند که زنان و دختران، بدون تبعیض در کنار مردان و پسران میتوانند به آموزش دسترسی داشته باشند.
پیشنهاد دومی که دیدهبان حقوق بشر مطرح کرده، حمایت از جامعهای که از دسترستی دختران به آموزش حمایت میکند.
در این بخش پیشنهادی آمده است که تمویل کنندهگان باید به دقت دیدگاههای مردم را ارزیابی کنند که از چه راهی برای تاثیرگذاری بر رفتار طالبان استفاده میکنند یا باید استفاده کنند.
در این پیشنهاد همچنان گفته شده است که کمکهای مالی میتواند مشوقهای مهمی را برای مردم و طالبان فراهم کند.
در این طرح دیدهبان حقوقبشر از ولایت بلخ نام برده شده و گفته است وقتی وقتی تمویل کنندهگان، کمکها را از طریق مکاتب توزیع کردند، باعث افزایش حضور دانشآموزان در مکتب شد.
پیشنهاد سوم دیدهبان حقوق بشر، حمایت از کسانی است که برای حق تحصیل و دفاع از حقوق بشر مبارزه میکنند.
در این بخش پیشنهادی آمده است، تمامی آنهایی که بهخصوص زنان و دخترانی که طالبان را به چالش میکشند و خواستار احترام به حقوق بشر از جمله حق تحصیل هستند، با خطر جدی روبرو هستند. طالبان به اعتراضات حقوق زنان پاسخ وحشیانهای داده است، خبرنگاران زن را ساکت کرده و از طریق آدم ربایی، بازداشت خودسرانه و اعترافات اجباری علیه فعالان حقوق زنان، فعالیتهای حقوق بشری را سرکوب کرده است.
دیدهبان حقوقبشر به گونه مثال از احضار یکی از مسوولین مکتب دولتی از سوی طالبان نام برده است. بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر، طالبان این مسوول مکتب را در محل دور افتادهای به بهانهی پیشبرد امور کاری احضار کرده و سپس او را تهدید کرده تا از فعالیتهای خود را متوقف سازد.
دیدهبان حقوق بشر گفته است که نظارت تمویل کنندهگان برنامههای آموزشی از مدافعان حقوق بشر و کسانی که برای حق برابر آموزش برای دختران و پسران مبارزه میکنند، نقش مهمی را ایفا میکند.
پیشنهاد چهارم دیدهبان حقوق بشر برای دسترسی دختران به آموزش، نظارت از تمامی بخشهای آموزشی است.
در این پیشنهاد آمده است که دسترسی به آموزش تنها به باز بودن دروازههای مکاتب کافی نیست.
دیدهبان حقوق بشر میگوید که باید تمویل کنندهگان نه تنها بر باز بودن مکاتب نظارت کنند، باید بر این نیز نظارت داشته باشند که آموزش در چه محیطی صورت میگیرد و برنامههای آموزشی چگونه ارایه میشود.
این نهاد حقوق بشری همچنان گفته است که تمویل کنندهگان بر این نیز نظارت داشته باشند که آیا محیط آموزشی برای دختران امن است یا خیر و آنچه که برای آنها ارایه میشود آنها قادر به یادگیری و آموزش هستند یا خیر.
دیدهبان حقوقبشر گفته است که دختران اکثرا به دلیل ترس از خشونت طالبان مکتب را رها کردهاند و یا در معرض خطر قرار دارند.
دیدهبان حقوقبشر میگوید که اکنون سفارتخانهها در افغانستان بسته شده و نظارت موثر از عملکرد طالبان وجود ندارد و بر علاوه، رسانهها نیز از طرف طالبان سانسور شده است، از این رو، نهادهای تمویل کننده، نقش موثری را در نظارت از برنامههای آموزشی دارد.
این نهاد حقوقبشری گفته است که با حاکمیت طالبان ممکن خشونتهای مبتنی بر جنسیت در خانوادهها نیز افزایش یافته است.
طالبان که در ۲۴ اسد سال گذشته قدرت راه به دست گرفتند، مکاتب بهصورت عموم برای مدتی تعطیل شد؛ اما حدود یک ماه بعد از آن برای تمامی دانشآموزان پسر اجازهی حضور در مکتب داده شد؛ اما دختران نوجوان از سوی طالبان اجازه نیافتند تا در مکتب حاضر شوند.