در آستانهی سومین سالروز واگذاری افغانستان به دست طالبان، دیدبان حقوق بشر گفته است که این گروه از زمان به قدرت رسیدن در کشور، «جدیترین بحران حقوق زنان» را در سطح جهان ایجاد کردهاند.
رخشانه: دیدبان حقوق بشر ناوقت روز گذشته(یکشنبه، ۲۱ اسد) در بیانیهای اعلام کرده است که افغانستان همچنان یکی از بدترین بحرانهای انسانی جهان را تجربه میکند.
این نهاد گفته است که افغانستان تحت حاکمیت طالبان، تنها کشوری است که در آن دختران از آموزش بالاتر از صنف ششم محروم شدهاند.
بر اساس بیانیه، این گروه همچنین حقوق زنان برای آزادی حرکت را نقض کرده، آنها را از بسیاری از اشکال اشتغال منع کرده، محافظتهای مربوط به خشونت جنسیتی را برای زنان و دختران از بین برده، موانعی برای دسترسی آنها به مراقبتهای بهداشتی ایجاد کرده و آنها را از انجام ورزش و حتا بازدید از پارکها منع کردهاند.
بیانیهی دیدبان حقوق بشر به نقل از ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد در امور افغانستان، وضعیت کشور را به عنوان «یک سیستم نهادینه شده از تبعیض، تفکیک، بیاحترامی به کرامت انسانی و حذف زنان و دختران» توصیف کرده است.
بیانیه افزوده است که زنان و دختران تحت حاکمیت ستمگرانهی طالبان، بدترین کابوسهای زندگی خود را از سر میگذرانند.
بیانیه به نقل از فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در دیدهبان حقوق بشر، گفته است: «تمام دولتها باید از تلاشها برای پاسخگویی رهبری طالبان و تمام کسانی که مسوول جنایات جدی در افغانستان هستند، حمایت کنند.»
بیانیه در ادامه به بازداشتهای زنان و دختران به اتهام «بد حجابی» اشاره کرده و افزوده است که برخی از افراد بازداشت شده به مدت چندین روز در بازداشت بدون ارتباط با خانوادهشان بوده و مورد «خشونت فیزیکی، تهدید و ارعاب» قرار گرفتهاند.
بیانیه در ادامه گفته است طالبان علاوه بر افزایش محدودیتها بر حقوق زنان و دختران، آزادی بیان و رسانهها را نیز به شدت محدود کرده و معترضان، منتقدان و خبرنگاران را بازداشت و شکنجه کردهاند.
در بخش دیگری از بیانیه آمده است که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان که حدود ۲۳ میلیون نفر میشوند با ناامنی غذایی روبهرو هستند و زنان و دختران از جمله کسانی هستند که به شدت تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
این نهاد همچنین گفته است که کاهش کمکهای خارجی به شدت به سیستم بهداشتی افغانستان آسیب زده و سوءتغذیه و بیماریهایی را که ناشی از مراقبتهای پزشکی ناکافی است، تشدید کرده است.
بیانیه تاکید کرده است که محدودیتهای طالبان، دسترسی زنان و دختران به مراقبتهای بهداشتی را مختل کرده و حق سلامت آنها را به خطر انداخته است.
طبق این بیانیه، ممنوعیتهای آموزشی طالبان منجر به کمبود کارمندان بهداشتی زن در آینده میشود.
دیدبان حقوق بشر گفته است که هزاران شهروند افغانستان که پس از تسلط طالبان از کشور گریختهاند، در وضعیت نامعلومی در ایران، ترکیه، امارات متحدهی عربی و دیگر کشورها زندگی میکنند و فرآیندهای اسکان مجدد در کشورهای مهاجر پذیر، از جمله ایالات متحده، بریتانیا، آلمان و کانادا، کند بوده و به نیازهای افراد در معرض خطر پاسخ مناسبی ندادهاند.