رخشانه: دیدهبان حقوق بشر در واکنش به ناپدیدشدن تمنا پریانی و پروانه ابراهیمخیل دو فعال حقوق زن که از هفتهی گذشته به این طرف در سرنوشت نامعلومی به سر میبرند، گفته است که طالبان قصد دارند تا صدای انتقادی زنان را از بین ببرند.
در اعلامیهای که این نهاد روز دوشنبه ۴ جدی منتشر کرده نوشته شده است: «پاسخ طالبان به ناپدیدشدن اجباری تمنا پریانی، پروانه ابراهیمخیل و دیگر فعالان زن در افغانستان، قصد آنها را در خاموش ساختن صدای انتقادی زنان با استفادهی غیرقانونی از قدرت، نشان میدهد.»
در اعلامیه آمده است که رهبران طالبان بازداشت این زنان را تکذیب کرده که این امر باعث نگرانی در مورد امنیت و آزادی سریع آنها شده است.
در اعلامیهی دیدهبان حقوقبشر آمده است که پریانی و ابراهیمخیل به تاریخ ۲۶ جدی، در تظاهرات ضد طالبان بهخاطر محدودیتهایی که از طرف این گروه بر زنان ایجاد شده، شرکت کرده بودند و سه روز بعد به تاریخ ۲۹ جدی، مردان مسلح که خود را افراد استخبارات طالبان معرفی کردند، با شکستاندن دروازهی خانه پریانی، او و سه خواهرش را بردند. پریانی لحظهی قبل از شکسته شدن دروازه، ویدیویی از خود منتشر کرد.
به گفتهی دیدهبان حقوقبشر، ابراهیمخیل نیز از خانهاش ربوده شده؛ اما محل نگهداری آنها معلوم نیست.
طالبان با به قدرت رسیدن خود در اواخر ماه اسد، محدودیتهای شدیدی را علیه زنان وضع کرده است. رژیم طالبان آموزش دختران در دورههای متوسطه و لیسه را ممنوع قرار داده و زنان معترض را نیز مورد ضربوشتم قرار داده است.
در اعلامیهی دیدهبان حقوقبشر همچنان گفته شده است که طالبان بررسانهها محدودیت وضع کرده و خبرنگاران را بازداشت و مورد لتوکوب قرار دادهاند و نیز نظامیان سابق را ناپدید کردهاند.
به تاریخ ۳ دلو، هدا خموش، فعال حقوق زن که در نشست اسلو در جمع مسوولان رژیم طالبان و شماری از مسوولان دولتهای غربی صحبت میکرد، به وزیر خارجهی طالبان گفت که «همین حالا تلفنت را بردار با کابل تماس بگیر و دستور بده که فورا زنان بازداشت شده را آزاد کنند.»
بر اساس گزارشها، وزیرخارجهی طالبان گفته بود که در صف طالبان افراد احساساتی وجود دارد و طالبان آنها را از صف خود خارج میکند، ممکن است چنین افرادی، این زنان را بازداشت کرده باشند.
او همچنان گفته بود که وضعیت تحت بررسی قرار دارد. دیدهبان حقوقبشر بیان داشته است که طالبان در مورد قتل و ناپدیدشدنهای اجباری همواره سکوت کرده و همیشه افراد سرکش خود را مقصر میداند.
در اعلامیهی دیدهبان حقوقبشر نوشته شده است، زمانی که ذبیحالله مجاهد گفت که رژیم طالبان حق دارد مخالفان خود از جمله زنانی را که بدون مجوز تظاهرات میکنند، بازداشت و زندانی کند، تکذیبهای این گروه از بازداشتها تضعیف شده است.
دیدهبان حقوق بشر گفته است که دستگیریها و ناپدید ساختنهای اجباری به روش معمول طالبان برای پاسخ به انتقادها مبدل شده است.
دیدهبان حقوقبشر از سازمان ملل متحد و کشورهایی که با مسوولان طالبان دیدار میکنند از جمله دولت ناروی، خواسته است تا برای پایان فوری تمامی سوءاستفادهها از قدرت، بر طالبان فشار بیاورند.