دیدبان حقوق بشر میگوید که گروه طالبان در سال گذشتهی میلادی با اعمال قانون «امر به معروف» محدودیتها بر حقوق زنان و دختران را شدیدتر کردهاند.
رخشانه: دیدبان حقوق بشر امروز (پنجشنبه، ۲۷ جدی) گزارش سالانهی خود را در مورد وضعیت حقوق بشر، بحران اقتصادی، محدودیت بر آزادی رسانهها و جامعه مدنی از سوی طالبان، شکنجه و ناپدید ساختن افراد، حملات علیه غیرنظامیان، بحران مهاجرت و عدم پاسخگویی گروه طالبان، منتشر کرده است.
این نهاد گفته است که در سال ۲۰۲۴، در افغانستان وضعیت حقوق بشر در کشور به طور قابل توجهی وخیمتر شده و طالبان فشارهای خود را بر حقوق زنان و دختران افزایش دادهاند.
در این گزارش آمده است که افغانستان همچنان تنها کشوری است که در آن دختران و زنان از آموزش متوسطه و دانشگاهی منع شدهاند و با موانع جدی در اشتغال، آزادی گشتوگذار، تجمع و آزادی بیان مواجه هستند.
گزارش افزوده است که طالبان همچنین قوانین سختگیرانهی مانند پوشش حجاب اجباری و همراهی مردان برای سفر زنان را تحمیل کرده و حتا اجازهی بازدید از پارکها و ورزش را از زنان سلب کردهاند.
بر اساس این گزارش، زنان و دختران به دلیل اعمال محدودیتهای شدید بر گشتگذار و اشتغال، دسترسی نابرابری به خدمات بهداشتی دارند.
دیدبان حقوق بشر گفته است که حذف محافظتهای قانونی برای زنان قربانی خشونتهای جنسیتی، بحران بهداشتی را برای آنها تشدید کرده است.
در گزارش این نهاد همچنین آمده است که در ماه آگست سال گذشته میلادی، طالبان قانون جدیدی تحت عنوان «امر به معروف و نهی از منکر» را تصویب کردند که محدودیتهای بیشتری را بر زنان تحمیل میکند.
گزارش افزوده است، زنانی که این قوانین سختگیرانه را رعایت نکردهاند، بازداشت و در برخی موارد با خشونت فیزیکی و تهدید از سوی نیروهای طالبان روبهرو شدهاند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، این وضعیت را به عنوان «نظامی نهادینه شده از تبعیض، جداسازی و بیاحترامی به کرامت انسانی زنان و دختران» توصیف کرده است که طالبان در واکنش به این موضوع، مانع از سفر او به افغانستان شدند.
این نهاد در ادامه گفته است که بحران اقتصادی و انسانی، که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان را نیازمند کمکهای فوری کرده، به طور نامتناسبی بر زنان و دختران تاثیر گذاشته است.
در گزارش آمده که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان – ۲۳.۷ میلیون نفر – در سال ۲۰۲۴ به کمکها و حمایتهای فوری بشردوستانه نیاز داشتند، از این تعداد ۱۲.۴ میلیون نفر با ناامنی غذایی مواجه بودند و ۲.۹ میلیون نفر در شرایط اضطراری گرسنگی قرار داشتند.
دیدبان حقوق بشر با استناد به گزارش یوناما در کابل گفته است که در سال ۲۰۲۴ حدود ۹۸ مورد بازداشت و توقیف خودسرانه توسط طالبان قرار گرفته و ۲۰ مورد شکنجه و بدرفتاری با مقامات سابق دولتی یا نیروهای امنیتی مستند شده و ۹ عضو نیروهای امنیتی دولت پیشین به قتل رسیدهاند.
در گزارش آمده که طالبان آزادی بیان و رسانهها را محدود کرده و روزنامهنگاران و منتقدان خود را بهطور خودسرانه بازداشت و شکنجه کردهاند.
دیدبان حقوق بشر همچنان تاکید کرده است که در سال ۲۰۲۴ شاخه خراسان داعش (ISKP)، چندین حمله علیه اقلیتهای قومی و مذهبی، بهویژه جامعه هزاره، و همچنین حملاتی علیه طالبان انجام داده که باعث زخمی و کشته شدن غیرنظامیان شده است.