دیدهبان حقوق بشر در تازهترین گزارش خود میگوید که سرکوب حقوق زنان و دختران توسط طالبان همچنان عمیقتر میشود.
رخشانه: دیدهبان حقوق بشر امروز(چهارشنبه، ۴ اسد) با نشر گزارش تازهای در مورد وضعیت حقوق بشر افغانستان، با اشاره به فرمانهای اخیر طالبان مبنی بر مسدود شدن کودکستانها و توقف فعالیت تمامی آرایشگاههای زنانه گفته است که سرکوب حقوق زنان و دختران در افغانستان عمیقتر میشود.
این سازمان گفته است، کودکستانها و سالنهای زیبایی زنانه منابع اصلی اشتغالزایی باقیمانده برای زنان و فضایی کمیاب برای شان بود که توسط طالبان متوقف شده است.
دیدهبان حقوق بشر تاکید کرده است که بر اساس فیصلهی شورای امنیت سازمان ملل متحد در ماه مارچ ۲۰۲۳ میلادی، حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران باید در اولویت قرار داده شود.
این نهاد به نقل از هدر بار، مسوول بخش زنان دیدهبان حقوق بشر گفته است: «وضعیت جاری در افغانستان در حال حاضر جدیترین بحران حقوق زنان در جهان است. راهاندازی یک ارزیابی مستقل و منحصر به فرد میتواند راهگشای یک واکنش بینالمللی مؤثر نسبت به این وضعیت وخیم باشد؛ اما برای انجام این کار، باید به زنان و دختران و سایر متضررین نقض حقوق بشری اولویت داده شود.»
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود گفته است که از زمان کنترل افغانستان توسط طالبان، این گروه تمامی حقوق زنان و دختران افغانستانی را سلب کرده است.
گزارش گفته است که بدرفتاریهای طالبان شامل ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران و زنان بالاتر از صنف ششم، ممانعت زنان از اکثر مشاغل، اعمال محدودیتهای شدید بر حقوق زنان و دختران برای سفر و حتا ترک خانه، ممنوعیت زنان و دختران از ورزشهای رقابتی، از بین بردن کامل حقوق بشری آنها است.
گزارش افزوده است که طالبان زنان و دخترانی که بهخاطر خشونت مبتنی بر جنسیت، در برابر این گروه اعتراض کردهاند را بازداشت و شکنجه کردهاند.
بر اساس گزارش، ممنوعیت اشتغال زنان باعث شده است که بسیاری از زنان و دختران و دیگر شهروندان افغانستان از کمکهای بشردوستانهی به شدت مورد نیاز در شرایطی که ۲۸٫۸ میلیون افغانستانی به کمک غذایی نیاز دارند، محروم شوند.
بر بنیاد این گزارش، بحران حقوق زنان در افغانستان در چارچوب یک بحران حقوق بشری و بشردوستانهی گستردهتر، با بسیاری از نقضهای دیگر و همچنین سختیهای بیشتر برای بسیاری از مردم کشور اتفاق میافتد.
گزارش گفته که اکثر سازمانهای بشردوستانه در افغانستان از جمله، سازمانهایی که توسط زنان سرپرستی میشوند و به طور خاص به دنبال دسترسی به زنان و دختران سرپرست خانواده هستند، بودجهی کافی برای ادامهی کار خود ندارند.
گزارش افزوده که برنامهی جهانی غذا مجبور شده است حدود هشت میلیون نفر در افغانستان را که از نظر غذایی نیازمند هستند، به طور کامل از دریافت کمک محروم کند.
دیدهبان حقوق بشر در بخش دیگری از گزارش خود گفته است که سرکوب طالبان، رسانهها را نیز نابود کرده است.
گزارش گفته است که روزنامهنگاران و منتقدان سیاستهای طالبان، از جمله مطیعالله ویسا، فعال آموزشی، بدون دلیل موجه و قانونی بازداشت و زندانی شدهاند.
این نهاد در بخش دیگری از گزارش همچنان گفته است که طالبان افراد لزبین، همجنسگرا، دوجنسه و ترنسجندر(LGBT) را هدف آزار قرار دادهاند و در بسیاری از موارد آنها را مجبور به مخفی کردن هویت شان کردهاند.
هدر بار در این گزارش گفته است که فرستادهی ویژه سازمان ملل متحد باید فعالانه به دنبال مشورت با مدافعان حقوق زنان، از جمله زنانی باشد که در اعتراضات عمومی علیه سوءاستفادههای طالبان شرکت کردهاند.
به گفتهی او، تیم ارزیابی فرستادهی ویژه باید با دختران، اعضای جوامع هزاره و شیعه و سایر اقلیتها، دگرباشان جنسی، روزنامهنگاران از جمله، زنان روزنامهنگار و گروههای بشردوستانهی محلی در ارتباط باشند و واقعیتها را از زبان آنها بشنوند.
هدر بار در ادامه گفته است: «زنان و دختران افغانستان و دیگرانی که از سرکوب طالبان رنج میبرند، احساس میکنند که جهان آنها را رها کرده است. ارزیابی مستقل باید هم به بازگرداندن توجه جهانی به وضعیت افغانستان کمک کند و هم ابزارهای مشخصی را برای پاسخگویی طالبان و سایر ناقضان حقوق بشر پیشنهاد کند.»