رخشانه: دیدهبان حقوقبشر میگوید که طالبان با از بین بردن سیستم محافظتی زنان در برابر خشونتها، مردان را زندانبانهای زنان در خانوادهها ساخته است.
هیدر بار، معاون بخش زنان دیدهبان حقوقبشر در مورد فرمان طالبان مبنی بر ممنوعیت گشتوگذار و پوشش اجباری زنان نوشته است: «آخرین فرمان طالبان وحشتناک است. این فرمان نه تنها زنان و دخترانی را که از خانه بیرون میشوند مظنون میپندارد، بلکه آنها را از استقلال و توانایی مقاومتی که هنوز داشتند نیز محروم میکند. طالبان در این فرمان گفته است که در صورت سرپیچی زنان و دختران از این فرمان، سرپرست مرد خانواده مجازات از جمله حبس میشود. با این شیوه، طالبان هر مرد خانواده را وادار میکند که در آزار علیه زنان شریک شود و هر مرد خانواده زندانبان زنان خانوادهی خود هستند.»
طالبان به تاریخ ۱۷ ثور، فرمانی را صادر کرد که بر اساس آن زنان مجبور به پوشاندن صورت در مکانهای عمومی هستند و نیز آنها بدون ضرورت، حق بیرون شدن از خانه را نیز ندارند. پس از این فرمان، طالبان مجریان زن برنامههای تلویزیونی را نیز مجبور به پوشاندن چهرههایشان هنگام اجرای برنامه ساختند.
هیدر بار نوشته است که فهرست نقض حقوق زنان از سوی طالبان طولانی و در حال افزایش است.
در نوشتهی بار آمده است که طالبان با حاکمیت خود، زنان را تقریبا از تمامی شغلها محروم ساختند و آموزش را برای دختران دورههای متوسطه و لیسه ممنوع کردند. همچنان، طالبان وزارت امور زنان را از لغو کرده و به جای آن وزارت امر به معروف و نهی از منکر که دستورهای سختگیرانهای علیه زنان صادر میکند، فعال ساخته است.
بار نوشته است که طالبان سیستمهای محافظتی زنان در برابر خشونتها را از بین برده است.
هیدر بار نوشته است که از زمان حاکمیت طالبان تا کنون بیانیههای زیادی به محکومیت عملکرد طالبان و سوء استفاده آنها از قدرت از سوی کشورهای جهان صادر شده اما تا هنوز طرح روشنی از سوی کشورهای محکوم کننده برای محافظت از حقوق زنان و دختران در افغانستان در سایهی طالبان، وجود ندارد.
این مسوول دیدهبان حقوقبشر گفته است که کشورهای جهان میتواند برای کنترل عملکرد طالبان در قبال حقوقبشری زنان، تحریمها را علیه افراد طالبان وضع کنند و از آنها بهعنوان مقامهای مسوول پذیرایی نکنند.
بار از کشورهای فرانسه، آلمان، کانادا، مکسیکو، ناروی و سویدن که به باور او این کشورها سیاست خارجی فیمنیستی را دنبال میکند، خواسته تا برای محافظت از حقوق زنان و دختران در افغانستان پیشگام باشند.
به باور بار، آنچه که در حال حاضر در افغانستان اتفاق میافتد، شدیدترین بحران حقوق زنان در جهان و جدیترین بحران حقوق زنان در افغانستان پس از سال ۱۳۷۵ است که طالبان برای اولینبار در افغانستان حاکم شدند.