به دنبال اعلام آلمان، کانادا، استرالیا و هالند مبنی بر به دادگاه کشاندن طالبان بهدلیل نقض حقوق بشری زنان و دختران؛ سازمان دیدبان حقوق بشر گفته است که این اقدام آغاز مسیری بهسوی تامین عدالت است.
رخشانه: فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در دیدبان حقوق بشر دیروز(چهارشنبه، ۴ میزان) در صفحهی ایکس خود از اعلامیهی چهار کشور آلمان، کانادا، استرالیا و هالند در مورد به دادگاه کشاندن طالبان استقبال کرده است.
خانم عباسی گفته است که اعلامیهی این چهار کشور ممکن است آغاز مسیری به سوی عدالت در دیوان بینالمللی لاهه برای نقض فاحش حقوق بشر طالبان علیه زنان و دختران افغانستان باشد.
او گفته است: «بسیار مهم است که کشورهای دیگر از این اقدام حمایت کنند و زنان و دختران افغانستان را در این روند درگیر کنند.»
دیدبان حقوق بشر در اعلامیهی خود گفته است که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، زنان و دختران این کشور شاهد فرسایش سیستماتیک و نهادینهی حقوق بنیادین خود بودهاند که بهطور روزانه وخیمتر میشود.
اعلامیه افزوده است که این امر با صدور قانون «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان اخیرا بهصورت زنده قابل مشاهده است.
اعلامیهی این نهاد گفته است که در واکنش به قوانین و رویههای فزاینده و سرکوبگرانهی طالبان، زنان افغانستان در خط مقدم درخواستها برای عدالت در قبال نقضهای گستردهای که علیه آنان صورت گرفته است، قرار داشتهاند.
این نهاد تاکید کرده که در همبستگی با زنان افغانستان، از اقدام آلمان، کانادا، استرالیا و هالند برای پایهگذاری یک پروندهی احتمالی بر اساس کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض علیه زنان (CEDAW) در دادگاه بینالمللی لاهه برای پاسخگو کردن طالبان به دلیل سرکوب عمدی، سیستماتیک و نهادینهی زنان و دختران استقبال میکند.
اعلامیه یادآور شده است که نظام «آپارتاید جنسیتی» طالبان هر یک از حقوق تضمینشدهی تحت کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض علیه زنان را نقض میکند.
این نهاد در ادامه گفته است که عدالت و پاسخگویی باید در مرکز واکنش جامعهی جهانی به وضعیت افغانستان قرار بگیرد.