در آستانهی روز جهانی«پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران»، اتحادیهی خبرنگاران آزاد افغانستان گفته است که در دو دههی اخیر دستکم ۱۲۸ خبرنگار و کارمند رسانهای در کشور جان باختهاند.
رخشانه: اتحادیهی خبرنگاران افغانستان امروز(چهاشنبه، ۱۰ عقرب) به مناسبت دوم نوامبر، روز جهانی«پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران» به این موضوع پرداخته و خواستار تامین عدالت برای دهها خبرنگار و کارمند رسانهای که در دو دههی اخیر بر اثر حملههای هدفمند و جرایم سازمانیافته و یا در جریان رویدادهای جنگی در افغانستان جان خود را از دست دادهاند، شده است.
این اتحادیه گفته است، در حالیکه خشونتها علیه خبرنگاران در کشور ادامه دارد، به دلیل حاکمیت فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، عدالت در مورد بیشتر از ۹۰ درصد این جرایم تامین نشده است.
بر اساس یافتههای اتحادیهی خبرنگاران افغانستان، از سال ۲۰۰۱ میلادی تا اکنون، دستکم ۱۲۸ خبرنگار و کارمند رسانه جان باختهاند که از این میان، ۲۰ تن آنها زنان بودهاند.
اتحادیه گفته است که از میان این قربانیان، سه خبرنگار بعد از بازگشت دوبارهی طالبان به قدرت جان باختهاند.
بر بنیاد اطلاعات ابتدایی اتحادیهی خبرنگاران افغانستان در زمینهی رویدادهایی که منجر به جان باختن خبرنگاران و کارمندان رسانهای شده، نشان میدهد که گروه طالبان در ۶۰ مورد و گروه داعش در ۳۹ مورد آن متهم شده و یا مظنون هستند.
بر اساس گزارش این اتحادیه، ۲۱ مورد از این رویدادها به افراد ناشناس، ۴ مورد به افراد با سابقهی خصومت شخصی و یا اعضای خانوادهی مقتولین، ۳ مورد به نیروهای ناتو و یک مورد به پولیس حکومت پیشین نسبت داده شده است.
طبق بررسیهای این اتحادیه، به دلیل وجود«فرهنگ معافیت از مجازات»، عدالت در بیشتر از ۹۰ درصد این رویدادها اجرا نشده است.
این اتحادیه در ادامه گفته است، همانطور که در دورهی حکومت پیشین خواستار پایان دادن به فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران بوده، اکنون نیز خواستار اجرای قانون و تامین عدالت در مورد رویدادهای کشته شدن خبرنگاران و کارمندان رسانهای در کشور میباشد.
این اتحادیه از طالبان میخواهد که محدودیتهای شدید اعمال شده علیه رسانههای آزاد و خبرنگاران را که در مواردی زمینه را برای اعمال خشونت علیه خبرنگاران فراهم ساخته است، هر چه زودتر لغو کنند.
اتحادیه تاکید کرده است که طالبان باید اجازه بدهند تا خبرنگاران و رسانههای آزاد بر مبنای قانون رسانههای همگانی و در فضای بدون ترس و خودسانسوری، در زمینهی اطلاعرسانی مستقل عمل کرده و بازتاب صدای مردم باشند.
علاوه بر این، کمیتهی حفاظت از خبرنگاران امریکا نیز گفته است که افغانستان در میان کشورهایی است که خبرنگاران در مقابل کار رسانهای شان کشته میشوند.
به گفتهی این کمیته، سوریه، سومالی، هائیتی، سودان جنوبی، افغانستان، عراق، مکزیک، فیلیپین، میانمار، برزیل، پاکستان و هند کشورهایی هستند که خبرنگاران در آنجا به تلافی کارشان کشته میشوند و قاتلان آنها آزاد میشوند.
این درحالی است که طالبان در دو سال اخیر سانسورهای شدیدی بر رسانههای کشور اعمال کرده و در بسیاری از موارد خبرنگاران مورد خشونت، لتوکوب و حتا بازداشت و زندانی شدن قرار گرفتهاند.