شماری از سازمانهای بینالمللی حقوق بشری در نامهای از سازمان ملل متحد، شورای امنیت این سازمان و کشورهای عضو خواستهاند که در نشست سوم دوحه، حقوق زنان افغانستان موضوع محوری باشد و پیام واحد کشورها در دوحه به طالبان این باشد که «حقوق زنان افغان قابل مذاکره نیست.»
رخشانه: کارگروه غیردولتی زنان، صلح و امنیت و دیدبان حقوق بشر روز پنجشنبه (۱۷ جوزا) نامهای سرگشاده در مورد حقوق زنان افغانستان خطاب به اعضای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل منتشر کرد؛ عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر از جمله امضاکنندگان این نامهاند.
این سازمانهای بینالمللی حقوق بشری در این نامه تأکید کردهاند که نشست سوم دوحه فرصتی حساس برای سازمان ملل متحد، شورای امنیت و جامعه بینالمللی است تا در یک پیام کلیدی هماهنگ شوند که «حقوق زنان و دختران افغان قابل مذاکره نیست».
در این نامه آمده است: «جهان به طرز خطرناکی به سوی پذیرش مشروعیت حاکمیت طالبان نزدیک میشود.»
این سازمانها میگویند که طالبان با گذشت هر روز فضا را برای زنان و دختران افغان تنگتر ساخته و این عملکردها نشانگر این است که رویکرد جامعه جهانی در قبال افغانستان نتوانسته است طالبان را از سرکوب سیستماتیک حقوق زنان باز دارد.
آنان از سازمان ملل خواستهاند تا ضمن محور قرار دادن مسئله زنان افغان در نشست سوم دوحه، هیچ یک از شروط اعلامشده از سوی طالبان را نپذیرند.
در این نامه آمده است که «تمام محدودیتهای ناقض حقوق زنان و دختران افغان از جمله تحصیل، کار، آزادی پوشش باید فورا و بدون قید و شرط برداشته شود».
این سازمانهای حقوقبشری خواهان تضمین «مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان افغان» در تمام جنبههای زندگی عمومی و تصمیمگیری در هر فرایند سیاسی و بهویژه نشست آتی دوحه شدهاند.
لغو ممنوعیت کار زنان افغان در سازمانهای بینالمللی مستقر در افغانستان از دیگر خواستهایی است که این سازمانهای حقوقبشری مطرح کرده اند.
در این نامه آمده که کشورها در مورد لغو سیاست های تبعیض آمیز موضع واحد و محکم داشته باشند.
این سازمانها با حمایت از دادخواستهای فعالان زن افغان گفتند: «جامعه جهانی باید از دادن کرسی به طالبان در سازمان ملل یا دعوت آنها برای نشستهای سازمان ملل، بازگشایی نمایندگیهای دیپلوماتیک در کشور یا واگذاری نمایندگیهای دیپلوماتیک در خارج از افغانستان و لغو تحریمها خودداری کنند چرا که این موارد، خطر مشروعیت بخشیدن به طالبان را بیشتر میکند.»
آنها گفتند: «در حالیکه کشورها به طرز خطرناکی به پذیرش مشروعیت حکومت طالبان نزدیک میشوند، زنان افغان شجاعانه در حال مبارزه هستند و هزینههای ویرانگری برای این مبارزه میپردازند.»
گفتنی است پیش از این نهاد فمنا نیز از رویکرد سازمان ملل متحد در قبال افغانستان انتقاد کرده و گفته بود: در حالی که مقامات سازمان ملل متحد برای تضمین مشارکت طالبان به افغانستان سفر میکنند، صدای زنان در این کشور تضعیف میشود و از مشارکت معنادار در این بحثهای حیاتی حذف میشود.
این نهاد گفته بود که زنان افغانستان در داخل و خارج از کشور از فرستادگان ویژه و جامعهی جهانی خواستهاند که برای مشارکت جامعهی مدنی در این نشستها محکم بایستند و طالبان را از حق دیکته کردن شرایط مشارکت محروم کنند.