هشت نهاد و سازمان حمایت از حقوق بشر به شمول سازمان عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر در یک اعلامیهای مشترک اعلام کردند که طالبان به نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان ادامه میدهند.
رخشانه: این سازمانها که شامل سازمان عفو بینالملل، دیدهبان حقوق بشر، سازمان جهانی علیه شکنجه، فدراسیون بینالمللی حقوق و چند نهاد حمایت از حقوق بشر و زنان میشود، امروز(پنجشنبه، ۱۲حوت) یک اعلامیه مشترک در رابطه به نقض حقوق بشر در افغانستان از سوی گروه طالبان را منتشر کردند.
در این اعلامیه آمده است که وضعیت حقوق بشر در افغانستان از زمان فروپاشی دولت پیشین و بازگشت طالبان به قدرت در ماه اسد به طرز چشمگیری بدتر شده است.
این نهادها گفتهاند که جنگ در این کشور پایان یافته است؛ اما نقض جدی حقوق بشر همچنان ادامه دارد.
در اعلامیه آمده است: «طالبان نقض گسترده حقوق بشر از جمله اعدامهای فراقانونی، ناپدید شدن اجباری، شکنجه، بازداشتهای خودسرانه، عقب نشینی گسترده از رعایت حقوق زنان و دختران، سانسور و حملات علیه رسانهها، و انتقامجویی علیه مدافعان حقوق بشر را مرتکب شده و ادامه میدهند.»
این نهادها گفتهاند که طالبان، فعالان حقوق زنان، روزنامهنگاران، اقلیتهای مذهبی، دگرباشان جنسی و اعضا و متحدان دولت سابق را مورد هدف قرار میدهند.
این نهادها اعلام کردند که مردم افغانستان همچنین با یک بحران انسانی بیسابقه مواجه هستند که ناشی از تصمیمات و موضعگیریهای جامعه بینالمللی بهویژه ایالات متحده است که افغانستان را از کمکهای مالی و دسترسی به سیستم مالی جهانی مسدود کرده است.
سمیرا حمیدی، عضو سازمان عفو بینالملل گفته است: «مردم در افغانستان بین سوء استفادههای طالبان و یک فاجعه انسانی گرفتار شدهاند و جامعه جهانی میتواند برای محافظت از آنها کاری انجام دهد.»
این نهادها اعلام کردند که هدف از تشکیل این ایتلاف این است که به طور مشترک برای پاسخگویی در مورد همه موارد نقض حقوق بشر در افغانستان کار کنند و بالای طالبان اعمال فشار کنند تا برای احترام به حقوق بشر و جامعه بینالمللی برای عمل به تعهدات خود، پاسخگو باشند.
در اعلامیه آمده است؛ از آنجایی که تمرکز جهان به سرعت از یک بحران به بحران دیگر تغییر میکند، فاجعه انسانی در افغانستان ادامه دارد. مردم افغانستان به ویژه زنان و دختران بار دیگر از حقوق اساسی و انسانی خود محروم شدهاند.
ژولیت روسلوت، مدیر فدراسیون بینالمللی حقوق بشر برای غرب و جنوب آسیا، گفته است: «بسیار مهم است که جهان را در مورد تخلفات روزانه در افغانستان در جریان قرار دهیم و جامعه بینالمللی را در قبال تعهداتی که در ۲۰ سال گذشته در قبال افغانستان داشتهاند، پاسخگو بدانیم.»
جرالد استابروک، دبیر کل سازمان جهانی علیه شکنجه گفته است: «ما همچنین میخواهیم به طالبان و جامعه بینالمللی بگوییم که به عنوان سازمانهای جامعه مدنی بینالمللی وضعیت را از نزدیک زیر نظر خواهیم داشت و به تلاشهای خود برای حمایت از افغانستان عاری از خشونت برای همه افغانها ادامه خواهیم داد.»
این نهادهای حامی حقوق بشر اعلام کردند که از طریق این اتحاد، سازمانهای عضو در حمایت مشترک، تحقیق، افزایش آگاهی و همچنین در زمینه مستندسازی و گزارش نقض حقوق بشر در افغانستان همکاری خواهند کرد.