ژولیا پارسی، زن معترض اهل افغانستان که سه ماه را در زندان طالبان سپری کرد، میگوید نامزد جایزهی معتبر مارتین انالز برای مدافعان حقوق بشر شده است.
رخشانه: این جایزه حقوق بشر سالانه برای یکی از مدافعان حقوق بشر که علیه نقض حقوق بشر مبارزه کردند، اعطاء میگردد. امسال ژولیا پارسی زن معترض اهل افغانستان یکی از ده نامزد دریافت این جایزه است.
برندهی نهایی این جایزه در تابستان ۲۰۲۴ اعلام خواهد شد.
نهاد موسوم به فریدم نو(freedom now) در اعلامیهای گفته است که جایزهی مارتین اِنالز برای مدافعان حقوق بشر معروف به جایزه نوبل حقوق بشر بالاترین نشانی است که به شاخصترین مدافعان حقوق بشر در سراسر جهان اهدا میشود. این جایزه هر سال به یکی از مدافعان حقوق بشر که در مبارزه علیه نقض حقوق بشر شجاعانه و به روشهای نوآورانه فعالیت استثنایی کرده باشد، اعطا میگردد.
ژولیا پارسی که عضو رهبری جنبش اعتراضی خودجوش زنان معترض بود، او اولین بار در تاریخ ۳ سپتامبر ۲۰۲۱، با گروهی از دختران معترض دست به اعتراض خیابانی زد و به گفتهی خودش تا زمان دستگیری توسط نیروهای طالبان دستکم در ۳۸ برنامه اعتراض اشتراک داشته است.
او گفت: «آخرین اعتراض من بخاطر حمایت از تمنا زریاب پریانی بود که من یک اعتراض خانگی داشتم که بعد از آن اعتراض و نهایت ده روز بعد از اعتراض بازداشت شدم.»
خانم ژولیا، به تاریخ ۵ میزان سال گذشته بههمراه پسر بزرگاش، از خانهاش واقع در ساحه قله فتحالله شهر کابل از سوی نیروهای استخبارات طالبان بازداشت شد.
بازداشت ژولیا پارسی واکنشهای داخلی و خارجی گستردهای به همراه داشت و او پس از سپری کردن سهماه در زندان به تاریخ ۲۷ قوس آزاد شد.
از سویی هم، ژولیا پارسی در صحبت با رسانهی رخشانه گفته است که دریافت این جایزه میتواند به روح و روان خستهاش کمک کند: «در این مدت سه سال که من مبارزه کردم و کار کردم و مخصوصا سهماهی که در زندان سپری کردم بسیار رنج و عذاب را دیدم شاید این یک خوشحالی باشد که وضعیت روح و روان من تاثیر مثبت دارد.»
ژولیا میافزاید، که او از سوی نهادی موسوم به « فریدم نو» برای دریافت این جایزه نامزد شده است: «نهاد فریدم نو خواستند تا من را نامزد دریافت این جایزه بسازند و تمام برنامه را آنها پیش بردند و چون من در خطر و تهدید هستم و از این لحاظ برای دریافت جایزه گام پیش نکردم.»
خانم پارسی امیدوار است که با حمایت گسترده از مبارزاتاش بر علیه محدودیتهای گروه طالبان در طی سهسال گذشته بتواند برنده نهایی این جایزه بینالمللی شود.
گروه طالبان با بدستآوردن قدرت سیاسی در افغانستان محدودیتهای گستردهای در بخشهای مختلف بر حقوق و آزادیهای زنان و دختران وضع کردهاند.
فعالان حقوق زن و زنان معترض در طی بیش از دو و نیم سال گذشته برای بدستآوردن حقوق و آزادیهای از دسترفته زنان زیر حاکمیت گروه طالبان در خیابان و مکانهای سر بسته دادخواهی گسترده کردهاند.
طالبان در واکنش به اعتراضات زنان دست به بازداشت گسترده زنان معترض به هدف خاموشی صدای اعتراض آنها در افغانستان زدهاند.