انستیتوت تحقیقات صلح اسلو، محبوبه سراج، فعال حقوق زن از افغانستان و نرگس محمدی، فعال حقوق بشر از ایران را به صورت مشترک به عنوان نامزد جایزهی صلح نوبل در سال ۲۰۲۳ معرفی کرده است.
رخشانه: هنریک اوردال، رییس انستیتوت تحقیقات صلح اسلو روز گذشته(چهارشنبه، ۱۲ دلو) با ابراز خرسندی گفته است که در صدر فهرست امسال جایزهی صلح نوبل افرادی هستند که برای دفاع از حقوق زنان کار میکنند.
اوردال نوشته است که محبوبه سراج روزنامهنگار و فعال حقوق زنان و یکی از چهرههای برجستهی افغانستان است. او افزوده که خانم سراج پس از ۲۶ سال تبعید، در سال ۲۰۰۳ به افغانستان بازگشت و اکنون در کابل مستقر است.
آقای اوردال گفته که او قهرمان سلامت کودکان، آموزش، مبارزه با فساد و توانمندسازی بازماندگان خشونت خانگی است. او همچنین محبوبه سراج را بنیانگذار شبکهی غیر انتفاعی زنان افغانستان و سازمان تحقیقات در زمینهی صلح و همبستگی معرفی کرده و افزوده که وی در مذاکرات صلح برای مشارکت زنان نیز تلاش کرده است.
اوردال نوشته است، تاریخ به ما نشان داده که احترام به حقوق بشر به طور ذاتی با جوامع صلحآمیز مرتبط است. از این رو، مبارزهی بدون خشونت برای حقوق بشر، کمک ارزشمندی به صلح و ثبات، و پیشبرد«همکاری میان ملتها» است که توسط آلفرد نوبل در وصیتنامهاش تصریح شده است.
هنریک اوردال گفت: از آنجاییکه امسال هفتاد و پنجمین سالگرد اعلامیهی جهانی حقوق بشر است، فهرست نهایی نوبل نشاندهندهی تمرکز شایسته بر مدافعان و فعالان حقوق بشر است.
جایزه صلح نوبل معتبر ترین جایزه است و به کسانی تعلق میگیرد که در راستای ترویج مردمسالاری و رعایت حقوق بشر، حقوق زنان و کودکان فعالیت داشته باشد.
این جایزه در سال ۱۸۹۵، به وصیت کارخانهدار و شیمیدان سوئدی، آلفرد نوبل که بیشتر او را به دلیل ابداع دینامیت میشناسند، پایهگذاری شد.