نهاد حقوق بشری موسوم به «رواداری» وضعیت حقوق بشری کشور نسبت به سال ۲۰۲۲ میلادی را وخیمتر توصیف کرده و گفته که دستکم ۷۷۲ تن در رویدادهای مختلف نقض حقوق بشر کشته و زخمی شدهاند.
رخشانه: رواداری امروز(شنبه، ۱۲ حوت) گزارش تازهای از وضعیت حقوق بشری در افغانستان را منتشر کرده و گفته که اشکال مختلف نقض حق حیات از جمله قتلهای هدفمند، مرموز و فراقضایی و بهخصوص حملات انتقامجویانه علیه کارمندان حکومت پیشین، اعضای خانواده و بستگان آنان، زنان معترض، مدافعان حقوق بشر و دیگر شهروندان غیر نظامی در بخشهای مختلف بهصورت گسترده ثبت شده است.
گزارش توضیح داده است که در طول سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۷۷۲ تن در رویدادهای گوناگون نقض حقوق بشری در سراسر کشور کشته و زخمی شدهاند که از این میان، ۵۰۶ نفر جان باخته و ۲۶۶ تن دیگر زخمی شدهاند.
گزارش افزوده که جان باختهگان این رویدادها شامل ۳۹۰ مرد، ۵۸ کودک، ۳۸ زن و ۲۰ تن دیگر با هویت نامعلوم هستند.
بر اساس گزارش، زخمیهای این رویدادها شامل ۱۸۴ مرد، ۳۳ کودک، ۹ زن و ۴۰ تن دیگر با هویت نامعلوم می باشند.
گزارش همچنان گفته است که در سال ۲۰۲۳ در نتیجهی شش حملهی انتحاری و انفجاری در ولایتهای کابل، بدخشان و بغلان دستکم ۲۳۷ تن کشته و زخمی شدهاند که ۸۶ نفر کشته و ۱۵۱ نفر دیگر هم زخمی شدهاند که اکثریت قربانیان این حملات شامل شهروندان هزاره و شیعهی افغانستان بودهاند.
رواداری گفته است که در جریان سال ۲۰۲۳ حداقل ۱۰۷ نفر در نتیجهی انفجار ماینها و مهمات منفجر ناشدهی باقیمانده از زمان جنگ، کشته و زخمی شدهاند که از این میان، ۵۵ تن شامل ۴۳ کودک، ۱۱ مرد و ۱ زن کشته و به تعداد ۵۲ تن دیگر شامل ۳۱ کودک، ۱۴ مرد و ۷ زن زخمی شدهاند؛ اکثریت قربانیان این رویدادها را هم کودکان تشکیل میدهند.
گزارش آورده است که از اول ماه جنوری تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳ حداقل ۴۲۸ نفر بهشمول ۳۷۴ مرد، ۳۹ زن و ۱۵ کودک به صورت هدفمند، مرموز و غیر قضایی توسط طالبان و افراد ناشناس کشته و زخمی شدهاند که از این میان، ۳۶۵ نفر به قتل رسیده و ۶۳ تن دیگر زخمی شدهاند.
گزارش گفته است که نیروهای طالبان و افراد مسلح ناشناس مرتکبان اصلی قتلهای هدفمند، مرموز و فراقضایی بودهاند.
بر اساس گزارش، در جریان سال ۲۰۲۳ دستکم ۳۲۴ غیر نظامی در بخشهای مختلف کشور به صورت مرموز توسط طالبان و افراد مسلح ناشناس کشته و زخمی شدهاند.
گزارش گفته که از میان این افراد، ۲۶۲ نفر بهشمول ۲۱۶ مرد، ۳۵ زن و ۱۱ کودک به قتل رسیده و ۶۲ نفر دیگر بهشمول ۵۸ مرد، ۲ زن و ۲ کودک زخمی شدهاند که بزرگان قومی، عالمان دینی و حامیان محلی حکومت پیشین، فعالان اجتماعی و فرهنگی و افراد تجارتپیشه شامل قربانیان این رویدادها هستند.
در بخش دیگری از گزارش به بازداشتهای خودسرانه پرداخته شده و آمده است که در سال گذشته حداقل ۱۱۸ تن از کارمندان حکومت پیشین توسط طالبان بهصورت خودسرانه و غیر قانونی بازداشت شدهاند که از این میان ۹۱ نظامی، ۶ کارمند بخشهای ملکی حکومت پیشین و ۲۱ تن دیگر از اقارب و بستگان آنها شامل هستند.
گزارش در مورد بازداشت خبرنگاران و فعالان مدنی هم گفته است که دستکم ۹۰ تن از مدافعان حقوق بشر، فعالان مدنی و خبرنگاران را به اتهام اعتراض، انتقاد و تبلیغات علیه«امارت اسلامی»، طالبان به صورت خودسرانه و غیر قانونی بازداشت کردهاند.
در بخشهای دیگر گزارش به محرومیت دختران و زنان از کار، آموزش، تحصیل، گشتوگذار آزادانه و عدم دسترسی آنها به خدمات صحی پرداخته شده است.