سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان میگوید که پس از روی کار آمدن طالبان، نزدیک به نُهصد خبرنگار زن در کابل و ولایات، مجبور به ترک شغل خود شدهاند.
رخشانه: سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان امروز(پنجشنبه، ۹ سنبله) در گزارشی گفته است که محدودیتها بر کار رسانهها و خبرنگاران طی دو سال حاکمیت طالبان به شدت افزایش یافته است، در حدی که بسیاری از رسانههای آزاد به دلیل این محدودیتها منابع اقتصادی خود را از دست داده و برخی فعالیتهای خود را متوقف و یا به حداقل رساندهاند.
این نهاد به نقل از انجمنهای دفاعی خبرنگاران افغانستان گفته است که پس از تسلط طالبان بر کشور، خبرنگاران زن در ۲۱ ولایت از جمله(بغلان، تخار، قندهار، نورستان، میدانوردک، دایکندی، هلمند، قندهار، ارزگان، زابل، پکتیا، پکتیکا، جوزجان، فراه، غور، فاریاب، لوگر، فراه، فاریاب و خوست) اجازهی کار در رسانهها را ندارند.
این سازمان همچنان گفته که طالبان در ولایتهای فاریاب، سمنگان، بامیان، غزنی، خوست، پنجشیر، جوزجان، نیمروز، بغلان، بدخشان و بلخ، خبرنگاران زن را از شرکت در نشستهای خبری منع کردهاند.
بر اساس آمار این نهاد، تعداد خبرنگاران و کارمندلن رسانهای زن، از زمان تسلط طالبان بر کشور، از حدود یک هزار و ۴۰۲ تن به ۴۶۳ نفر رسیده است که از این میان، تنها ۲۸۴ تن از آنها در داخل کشور حضور دارند.
بر اساس این آمار، حدود ۸۹۹ خبرنگار زن در کابل و ولایات به دلیل تهدیدات امنیتی، ضعف اقتصادی رسانهها، محدودیت در پرداخت معاش و مشکلات فرهنگی و محدودیتهای روزافزون طالبان علیه زنان مجبور به ترک شغل شدهاند.
در بخش دیگری از گزارش، به عدم دسترسی خبرنگاران زن به اطلاعات اشاره شده و آمده است که خبرنگاران زن در زمینهی دسترسی به اطلاعات با چالشهای جدی مواجه هستند.
گزارش همچنان گفته است که خشونتها علیه خبرنگاران زن نسبت به دورهی حکومت پیشین، به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
سازمان حمایت از خبرنگاران ۲۵ مورد خشونت علیه خبرنگاران زن را تنها در سال ۲۰۲۲ میلادی ثبت کرده که شامل بازداشت، ضربوشتم و آزار و اذیت غیر قانونی یا خشونتآمیز میشود.
این نهاد افزوده است که بسیاری از خبرنگاران زن در حالی که اعتراضات خیابانی زنان را پوشش میدادند، توسط نیروهای طالبان بازداشت شدهاند.
این نهاد همچنان گفته است که طالبان کار رسانهای زنان را به شدت محدود کردهاند
. به گفتهی این نهاد، زنان نمیتوانند با مردان در رسانهها مصاحبه کنند و یا بدون ماسک در پردههای تلویزیون ظاهر شوند.
در ادامهی این گزارش به سانسور اطلاعات رسانهای توسط طالبان و چالشهای خبرنگاران افغانستانی خارج از کشور نیز اشاره شده است.