هیدر بار، مسوول بخش زنان دیدهبان حقوق بشر میگوید که هیچ زنی از آدرس زنان افغانستان در نشست دوحه دعوت نشده است.
رخشانه: خانم بار روز گذشته(چهارشنبه، ۶ ثور) در رشته توییتی این موضوع را مطرح کرده و گفته که با وجود درخواستهای مکرر از آدرس زنان افغانستان در نشست آنتونیو گوتریش، دبیر کل سازمان ملل متحد با نمایندگان کشورها برای افغانستان به میزبانی قطر، زنان نادیده گرفته شدهاند.
خانم بار گفته است که طالبان پس از قدرتگیری دوباره بر افغانستان، حقوق زنان و دختران را سلب کردهاند که در پی آن، زنان نیز به مبارزه پرداختند.
هیدر بار به نقل از یک فعال حقوق زن افغانستانی گفته است: «ما فقط یک ساعت از این جلسهی دو روزه را درخواست کردهایم؛ اما به آنها گفته شده که این امکانپذیر نیست.»
او گفته که هفتهی آینده سازمان ملل متحد جلسهی مهمی را در قطر تشکیل خواهد داد تا در مورد آنچه جامعهی بینالمللی باید در مورد بحران افغانستان انجام دهد، تصمیم گرفته شود که این موضوع برای آیندهی این کشور و طالبان بسیار مهم و حیاتی است.
خانم بار گفته است که سازمان ملل متحد مسوول اجرای قطعنامه ۱۳۲۵ شورای حقوق بشر است که میگوید زنان باید مشارکت کامل در بحث آیندهی کشور شان داشته باشند.
او این پرسش را مطرح کرده است که چرا زنان افغانستان در نشست دوحه که از سوی سازمان ملل متحد برگزار میشود، کنار گذاشته شدهاند.
در همین حال، دیدهبان حقوق بشر نیز در اعلامیهای گفته است که در اول ماه می، فرستادگان ویژهی کشورهای عضو سازمان ملل متحد در امور افغانستان در دوحه دیدار خواهند کرد تا در مورد چگونگی رسیدگی به آخرین محدودیتهای طالبان در مورد عملیات بشردوستانه گفتگو کنند.
اعلامیه گفته که این نشست دو روزه از سوی سازمان ملل برگزار میشود که میتواند مستقیماً بر گامهای بعدی برای کمک به مردم نیازمند افغانستان تأثیر بگذارد.
اعلامیه گفته که پیش از این، آخیم اشتاینر، مدیر برنامه توسعهی سازمان ملل متحد هشدار داد که اگر طالبان ممنوعیت کار زنان در دفاتر سازمان ملل را لغو نکنند، سازمان ملل مجبور است تصمیم وحشتناکی برای خروج از کشور اتخاذ کند.
روز بعد، امینه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، به کشورهای عضو پیشنهاد کرد تا«گامهای کوچک» در مسیر«به رسمیت شناختن طالبان» را بردارند.
اعلامیه گفته است که نمایندگان کشورها از جمله چین، روسیه و جاپان از سازمان ملل میخواهند که بر کمکها و بحران اقتصادی افغانستان تمرکز کند؛ اما ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه موضع سختی را با طالبان در مورد حقوق بشر اتخاذ کردهاند.
اعلامیه گفته که آخرین محدودیتهای طالبان برای مردم افغانستان فاجعهبار بوده است. چنانکه دو سوم از جمعیت افغانستان وابسته به کمکهای غذایی اند که بیشتر آنها زنان و دختران هستند.
بر اساس گفتههای دیدهبان حقوق بشر، موضع سرکوبگرانهی روزافزون طالبان، مبنی بر منع کار زنان برای سازمانهای بشردوستانه(به استثنای بهداشت و آموزش ابتدایی) و سازمان ملل، آژانسها و سازمانهای کمکرسانی را مجبور کرده است که بین پایان دادن به برنامههای خود یا مذاکره در مورد راههای ارائهی کمکهای نجاتدهنده، با حفظ اصول و قوانین، یکی را انتخاب کنند.
اعلامیهی دیدهبان حقوق بشر افزوده که فرستادگان ویژهی کشورها برای افغانستان باید این را در دوحه روشن کنند و موضع محکمی را در پیش بگیرند که بازتابدهندهی سیاستهای ظالمانهی طالبان در مورد نقض حقوق بشر و حقوق زنان باشد.
این اظهارات درحالی مطرح شده که قرار است در اول ماه می سال جاری میلادی، نشستی میان آنتونیو گوتریش و نمایندگان کشورها برای افغانستان در دوحه، پایتخت قطر برگزار شود.