منابع در ولایت هرات میگویند که شماری از مراکز آموزشی در این ولایت، با پذیرفتن طرح«تفکیک جنسیتی»، روند آموزش زنان و دختران را از سر گرفتهاند.
رخشانه: احمد* مسوول یکی از مراکز آموزشی در هرات با حفظ هویت، امروز(یکشنبه، ۲۴ثور) به رسانهی رخشانه میگوید که برخی از مراکز آموزشی در شهر هرات روند آموزش زنان و دختران را از سر گرفتهاند.
او افزود که شماری از مسوولان مراکز آموزشی در این ولایت با پذیرفتن طرح تفکیک جنسیتی طالبان که شامل جدا سازی صنفهای درسی دختران و پسران است، مراکز آموزشی را بهروی دختران باز کردهاند.
خبرنگار رسانهی رخشانه در هرات با تماس به سه مرکز آموزشی که به دلیل حساسیتهای امنیتی از ذکر نام آنها در خبر خودداری میشود، از آغاز آموزش حضوری برای دختران خبر میدهد که توسط این نهادها تایید شده است.
یک کارمند زن در بخش معلومات در یک مرکز آموزشی که نخواست نامش در خبر ذکر شود، نیز گفت که تعمیر صنفهای درسی دختران و پسران جدا است و برای پیشبرد امور اداری این مرکز کارمند زن نیز استخدام شده است.
در همین حال، نازنین* استاد در بخش زبان انگلیسی در یکی از مراکز آموزش زبان در شهر هرات که نخواست نام مرکز آموزشی که در آن مصروف است در خبر ذکر شود، میگوید که کتاب چهار و پنج سیستم آموزشی زبان، از سوی استادان مرد و کتابهای سطح پایین آن از سوی استادان زن برای دختران تدریس میشود.
او گفت: «دروازهی ورودی جدا است و ساختمان به دو قسمت مربوط به دختران و پسران جدا شده و بین آن دیوار بلند جور کردیم. پسران در زیرزمینی و چند صنف که در صحن مرکز جدیدا تاسیس شده، درس میخوانند و طبقه اول و دوم به دختران اختصاص داده شده است.»
یک کارمند اداری در یکی دیگر از مراکز آموزشی زبان نیز گفت که از روز گذشته روند ثبت نام مراجعین زن آغاز شده و در روزهای آینده صنفها تشکیل خواهد شد.
او میگوید: «در مدت تعطیلات برخی از دانشآموزان به صورت آنلاین دروس خود را پیش بردند و حالا ما برای شان تماس گرفتیم تا به مرکز آمده و در مورد تایم درسهای حضوری در مرکز معلومات بگیرند.»
رومینا* ۲۸ ساله، با آگاه شدن از خبر بازگشایی مراکز آموزشی، همراه با خواهرش در یکی از مراکز آموزشی زبان در هرات ثبت نام کرده است.
او میگوید که برای یادگیری زبان تلاش دارد و میخواهد پس از یک سال آموزش، امتحان زبان در سطح«تافل» را سپری کند.
رومینا که دانشآموختهی رشتهی اقتصاد از یکی از دانشگاههای خصوصی در ولایت هرات است، میگوید که تصمیم دارد با سپری کردن یک سال آموزش زبان، برای ادامهی تحصیل در یکی از دانشگاهها امریکا درخواست بدهد.
غزال* ۲۹ساله، باشندهی شهر هرات از پنجماه به اینسو با یکی از اقارباش در آلمان نامزد شده است. او میگوید، در مدتیکه دختران اجازهی رفتن به مراکز آموزشی را نداشتند، به خانهی یکی از دوستانش میرفت و زبان آلمانی را میخواند؛ اما اکنون با بازگشایی مراکز آموزشی بهروی دختران در هرات میتواند در این بخش بیشتر بیاموزد.
بیست ویک ماه از حاکمیت گروه طالبان در افغانستان میگذرد و در این مدت، دروازههای مکاتب بهروی دختران بالاتر از صنف ششم و بعدآ دانشگاهها بهروی دختران دانشجو بسته شد.
تا هنوز گروه طالبان به صورت مشخص اعلام نکردهاند که چه زمانی مکاتب و دانشگاهها بهروی دختران باز میشود؛ اما چند روز قبل سید حبیبالله آغا، سرپرست وزارت معارف گروه طالبان در سفر به ولایت پنجشیر گفته بود که شرایط برای بازگشایی مکاتب بهروی دختران تا هنوز مساعد نشده است.
*یادداشت: اسمهای مصاحبهشوندگان به دلیل حساسیتهای امنیتی مستعار انتخاب شده است.