هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل متحد(اوچا) گفته است که افغانستان بلندترین آمار مرگومیر مادران، نوزادان و کودکان را در سطح جهان به ثبت رسانده است.
رخشانه: اوچا روز گذشته(سهشنبه، ۲۸ سنبله) با نشر گزارشی گفته است که افغانستان با ۶۹۹ مرگ در هر ۱۰۰هزار تولد، بیشترین آمار مرگومیر را ثبت کرده است، رقمیکه بالاترین نرخهای مرگومیر مادران، نوزادان و کودکان را در جهان نشان میدهد.
اوچا گفته است: «این آمار، ترکیبی از چهاردهه درگیری، کمبود سرمایهگذاری ساختاری در سیستم صحت و پشتیبانی کمتر اهداکنندگان برای کمکهای توسعهای بلندمدت از آگست ۲۰۲۱ بوده و دسترسی و کیفیت خدمات مراقبتهای بهداشتی زایمان و کودکان را تحت تأثیر قرار داده است.»
اوچا به نقل از یک پزشک زن گفته است که سیستم مراقبتهای بهداشت عمومی کشور پس از سرنگونی حکومت پیشین در آگست ۲۰۲۱، تقریباً از بین رفت؛ اما سازمان ملل متحد و شرکای آن به حفظ خدمات مراقبتهای بهداشتی کمک کردند که هنوز هم وجود دارد.
گزارش به نقل از این پزشک گفته است: «اگر افغانستان بخواهد دسترسی زنان و کودکان را به مراقبتهای صحی عمومی افزایش دهد، برای این منظور به زنان متخصص صحی بیشتری نیاز دارد. بسیاری از زنان متخصص بهداشت و درمان پس از سقوط حکومت پیشین، کشور را ترک کردند و این باعث شکاف قابل توجهی در بخش مراقبتهای بهداشتی شده است.»
این پزشک زن گفته است، یکی از راههای بهبود دسترسی زنان به خدمات مراقبتهای بهداشتی در کشور، در حالیکه زنان اجازه ندارند با مردان ترکیب شوند، آموزش و به کارگیری بیشتر زنان در بخش مراقبتهای بهداشتی است.
گزارش آورده است که یافتههای گزارش اخیر(Ground Truth Solutions) نشان میدهد که پروژههای مراقبتهای بهداشتی تحت رهبری زنان بهتر عمل میکنند، زیرا فرصتهای بیشتری برای تعامل و رویارویی آنان با یکدیگر فراهم میکند.
گزارش افزوده است، به نظر نمیرسد که طالبان آمادهی تغییر نگرش خود یا لغو اقدامات محدودکنندهی اعمال شده بر زنان و دختران باشند.
گزارش اشاره کرده است که زنان برخی از خانوادهها بدون محرم[همراه مرد] اجازه ندارند به پزشک و یا مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند که این مساله نیز بر دسترسی زنان به خدمات مراقبتهای بهداشتی تأثیر میگذارد.