دیدبان حقوق بشر اعلام کرده است که دولت پاکستان از تهدید، سوء استفاده و بازداشت پناهجویان افغانستانی، بدون درنظرداشت وضعیت قانونی آنها برای بازگشت دستجمعی استفاده میکند.
رخشانه: دیدبان حقوق بشر امروز(سهشنبه، ۹ عقرب) گزارشی را در مورد اخراج اجباری پناهجویان افغانستان از پاکستان منتشر کرده است.
فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوقبشر در این گزارش گفته است، کشورهایی که قول دادهاند به شهروندان افغانستانی در معرض خطر اسکان بدهند، باید پاکستان را تحت فشار قرار دهند تا به سوء استفادههایش علیه پناهجویان افغانستان پایان دهد.
عباسی تاکید کرده است که این کشورها باید به وعدههای خود برای اسکان مجدد پناهجویان افغانستان عمل کنند.
خانم عباسی گفته است، بسیاری از شهروندان افغانستان که در معرض خطر اخراج از پاکستان قرار دارند، در انتظار اسکان مجدد به ایالات متحده، بریتانیا، آلمان و کانادا هستند.
بر اساس این گزارش، وزارت داخلهی کشور پاکستان در ۳ اکتبر اعلام کرد که همهی مهاجران فاقد مدارک قانونی ک۶ در پاکستان زندگی میکنند، ۲۸ روز فرصت دارند تا داوطلبانه این کشور را ترک کنند، در غیر این صورت با اخراج اجباری مواجه خواهند شد.
گزارش گفته است که فراخوانهای گستردهی مقامات پاکستانی برای اخراج دستهجمعی باعث افزایش خشونت پولیس علیه شهروندان افغانستان از جمله آزار و اذیت، حمله و بازداشت خودسرانه شده است.
فرشته عباسی همچنان گفته است: «مهلت اعلامشدهی پاکستان برای بازگشت افغانها منجر به بازداشت، ضربوشتم و اخاذی شده است و هزاران افغان را نسبت به آیندهی شان در ترس و وحشت انداخته است.»
او افزوده است که وضعیت در افغانستان برای بسیاری از کسانی که فرار کردهاند، همچنان خطرناک است و اخراج اجباری آنها را در معرض خطرات امنیتی قابل توجهی از جمله، تهدید برای زندگی و رفاه قرار خواهد داد.
این گزارش به نقل از خالق عاطفی، روزنامهنگار ورزشی و یکی از پناهجویان افغانستان در اسلامآباد گفته است که از زمان اعلام این خبر، حتا پناهجویانی که در کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد(UNHCR) ثبت نام کردهاند، مصون نیستند.
او گفته است: «در همه جا ایست بازرسی پولیس وجود دارد. حتا اگر ویزای معتبری داشته باشید، باز هم به ادارهی پلیس منتقل خواهید شد و در بیشتر موارد برای آزاد شدن باید رشوه بدهید. در بیشتر موارد، پناهجویان افغان مجبور اند بین ده تا ۴۰ هزار روپیه پاکستانی به پولیس پاکستان رشوه بپردازند.»
این گزارش همچنان به نقل از زرمینه رفیعی، فعال حقوق زنان که با جمعیت هلال احمر افغانستان در کشور همکاری میکند، گفته است: «بیشتر دورهها و فرصتها برای پناهجویان افغان، بهویژه کودکان، در حال بسته شدن است و مردم نمیتوانند آزادانه از ترس اخراج خرید کنند. ما نمیتوانیم بخوابیم، زیرا شنیدهایم که پولیس در طول شب به خانهها حمله میکند و مدارک میخواهد.»
نذیر احمدی که با پروژههای ناتو در افغانستان کار کرده و در ۱۸ ماه گذشته در پاکستان بهسر برده، در این گزارش گفته است: «من در آنجا چیزی ندارم. من همه چیز را از دست دادهام. اگر به افغانستان برگردم، هیچ تضمینی برای زنده ماندن من وجود ندارد.»
با این حال، دیدبان حقوق بشر گفته است که بسیاری از پناهجویان افغانستان که پس از تسلط طالبان در آگست ۲۰۲۱ وارد پاکستان شدهاند، برای برنامههای اسکان مجدد در کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده، بریتانیا، کانادا و آلمان درخواست دادهاند؛ اما منقضی شدن ویزای پاکستان و اسکان طولانیمدت در این کشور آنها را در وضعیت دشوار و بلاتکلیفی قرار داده است.