شیخ حسینه، نخست وزیر بنگلادیش، پس از هفتهها تظاهرات دانشجویی که به ناآرامیهای مرگبار و سراسری تبدیل شده، استعفا داد و کشورش را ترک کرد.
رخشانه: گزارشها حاکی از آن است که این زن ۷۶ ساله امروز(دوشنبه،۱۵ اسد) پس از آن که هزاران معترض به اقامتگاه او در شهر داکا، پایتخت این کشور حمله کردند، با چرخبال به هند فرار کرد.
بی بی سی انگلیسی نوشته که فرار خانم حسینه به سلطنت طولانیترین نخست وزیر بنگلادیش، که مجموعاً بیش از ۲۰ سال قدرت را در دست داشت، پایان میدهد.
روز گذشته( یکشنبه) بیش از ۹۰ نفر از جمله دستکم دهها پولیس در درگیریها در بنگلادیش کشته شدند. ناآرامیها از ماه گذشته با فراخوانی برای لغو سهمیه در مشاغل دولتی آغاز شد و از آن زمان به یک کارزار نافرمانی مدنی تبدیل شده است.
براساس گزارشها در اعتراضات یک ماه اخیر دستکم ۳۰۰ نفر جان باختهاند.
چگونه شیخ حسینه به قدرت رسید؟
خانم حسینه که در سال ۱۹۴۷ در یک خانواده مسلمان در بنگال شرقی متولد شد، از همان ابتدا با سیاست آشنا بود.
پدر او، شیخ مجیب الرحمن، رهبر ملیگرای بنگلادیش و «پدر ملت» بود که استقلال این کشور از پاکستان را در سال ۱۹۷۱ رهبری کرد و اولین رییسجمهور آن کشور شد.
در آن زمان، خود خانم حسینه به عنوان یک رهبر دانشجویی در دانشگاه داکا شهرت یافته بود.
آقای مجیبالرحمن در یک کودتای نظامی در سال ۱۹۷۵ به همراه اکثر اعضای خانوادهاش ترور شد. تنها خانم حسینه و خواهر کوچکترش زنده ماندند زیرا در آن زمان در سفر خارج از کشور بودند.
پس از گذراندن تبعید در هند، خانم حسینه در سال ۱۹۸۱ به بنگلادیش بازگشت و رهبر حزب سیاسی پدرش، لیگ عوامی، شد.
او با دیگر احزاب سیاسی دست به دست شدند تا در زمان حکومت نظامی جنرال حسین محمد ارشاد، اعتراضات خیابانی طرفدار دموکراسی را برگزار کند. با حمایت از قیام مردمی، خانم حسینه به سرعت به یک نماد ملی تبدیل شد.
او برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ به قدرت رسید. وی به خاطر امضای توافقنامه تقسیم آب با هند و توافقنامه صلح با شورشیان قبیلهای در جنوب شرقی کشور مورد تحسین قرار گرفت.
اما در عین حال، دولت او به خاطر ادعای معاملات تجاری فاسد و بیش از حد وابسته بودن به هند مورد انتقاد قرار گرفت.
او در سال ۲۰۰۱ انتخابات را به رقیب سابقش بیگم خالده ضیا که به دشمن او تبدیل شده بود، از حزب ملیگرای بنگلادش (BNP)، باخت.
به عنوان وارثان سلسلههای سیاسی، هر دو زن بیش از سه دهه سیاست بنگلادیش را تحت تسلط داشته و به عنوان «بیگمهای جنگجو» شناخته میشوند. بیگم به یک زن مسلمان با رتبه بالا گفته میشود.
خانم حسینه در نهایت در سال ۲۰۰۹ در انتخاباتی که تحت یک دولت موقت برگزار شد، دوباره به قدرت بازگشت.
او یک بازماندهی واقعی سیاسی بود که بارها در زمان مخالفت دستگیر شد و از چندین تلاش برای ترور، از جمله یک تلاش در سال ۲۰۰۴ که شنوایی او را تحت تاثیر قرار داد، جان سالم به در برد. او همچنین از تلاشهایی برای تبعید اجباری و پروندههای قضایی متعدد که او را به فساد متهم کرده بودند، جان سالم به در برده است.