گروه بینالمللی بحران میگوید که اقدامات اخیر طالبان مبنی بر ممموعیت کار و تحصیل زنان و دختران، بحران افغانستان را عمیقتر میکند.
رخشانه: گروه بینالمللی بحران(International Crisis Group) امروز(پنجشنبه، ۴ حوت) در گزارشی گفته است که با صدور فرمانهای ممنوعیت زنان و دختران از کار و تحصیل، شماری از نهادهای امدادرسان فعالیتهای خود در افغانستان را متوقف کرده و یا کاهش دادهاند.
این گروه هشدار داده است که ممنوعیت کار و تحصیل زنان از سوی طالبان، بحران افغانستان را عمیقتر کرده و بر آسیبپذیرترین قشر جامعه، صدمات جبرانناپذیری را تحمیل میکند.
گروه بحران گفته است که طالبان پس از تسلط بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱، حقوق زنان و دختران را مصادره کرده که در پی آن، محرومیت از حق دسترسی به آموزش، اشتغال، حضور در فضاهای عمومی و سایر آزادیها را برای آنها به بار آورده است.
گروه بحران در گزارش خود گفته که این محدودیتها از روی اعتقاد شخصی ملا هبتالله، رهبر گروه طالبان بر زنان و دختران تحمیل شده است.
گزارش نوشته است که به نظر میرسد، دیدگاه ایدئولوژیک رهبر این گروه و تلاش او برای قدرت، در کوتاهمدت تغییری نخواهد کرد.
گزارش آورده است که محدودیتهای جدید بر آزادی زنان و دختران، ضربهی سختی بر آنان وارد کرده و نیز مانع ارائهی کمکهای بشردوستانه شده و بزرگترین عملیات امدادرسانی در جهان را مختل کرده است. با وجود اینکه نیمی از جمعیت افغانستان از گرسنگی شدید رنج میبرند، این گروه همچنان بر تطبیق این فرمانها پا فشاری میکنند.
گزارش در ادامه افزوده که هیچ گزینهی خوبی برای حمایت از حقوق زنان و دختران و کمک به میلیونها انسان افغانستانی که تحت حاکمیت طالبان از گرسنگی و فقر اقتصادی رنج میبرند، وجود ندارد.
به نقل از گزارش، رژیم جدید در کابل در هفتههای پایانی سال ۲۰۲۲، قوانین سختگیرانهتری را بر زنان و دختران تحمیل کرده و با وضع احکام سنگین که زنان را از تحصیل و کار محروم کرد، به بحرانهای طاقتفرسای کشور افزوده است.
گزارش در ادامه گفته است که بسیاری از نهادهای امدادرسانی در واکنش به این اقدامات طالبان، فعالیتهای خود را متوقف و یا به شدت کاهش دادهاند.
گروه بحران افزوده است که احکام طالبان در ماه دسامبر ۲۰۲۲، در مورد کار و تحصیل زنان، حتا برخی از مقامات این گروه را از اجرای دستورات سختی که از آنها خواسته شده بود، حیرتزده کرده و دانشآموزان از صنفهای درس خارج شدند و معترضان در خیابانها شعار میدادند؛ اما نیروهای طالبان همهی مخالفان را سرکوب کردند.
به گفتهی این نهاد مدیریت بحران، این عقبگرد شدید حقوق زنان و دختران، نیمی از جمعیت کشور را سرکوب کرده و در عین حال تلاشهای دیگر طالبان برای بهبود اقتصادی پس از جنگ را نیز تخریب میکند.
این نهاد در ادامه گفته است که هیاتهای بلندپایهی سازمان ملل و گروههای امدادی با رهبران طالبان دیدار کردند تا نگرانیهای خود را مطرح کنند؛ اما با وجود این، رهبری طالبان به اعتقادات سختگیرانهی خود پایبند بوده و همچنان در حال برنامهریزی برای محدودیتهای شدیدتر در آینده است.