جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان در آستانهی سالروز سقوط افغانستان به دست طالبان، میگویند که هر نوع مذاکره و تفاهم با این گروه بهعنوان خیانت به ارزشهای انسانی تلقی میشود.
رخشانه: جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان امروز(دوشنبه، ۲۲ اسد) در قطعنامهای از جامعهی جهانی خواستهاند تا عدالت برای افغانستان بهطور جدی پیگیری شود.
در این قطعنامه، طالبان بهعنوان یک «گروه تروریستی، ایدئولوژیک و تمامیتخواه» معرفی شده که با واقعیتهای اجتماعی و مطالبات جامعهی مدنی افغانستان هیچ همخوانی ندارد.
در این قطعنامه آمده است که هرگونه مذاکره و تفاهم با این گروه، بهعنوان معاملهای آشکار با جنایتکاران جنگی و عاملان جنایت علیه بشریت محکوم است و بهعنوان خیانتی به ارزشهای انسانی تلقی میشود.
قطعنامه از جامعهی جهانی خواسته تا با شرکت در اعتراضات سراسری ۱۵ آگست، همصدا با مردم افغانستان برای تحقق عدالت و دفاع از حقوق بشر ایستادگی کنند.
این قطعنامه بر لزوم به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» تأکید دارد و خواهان پیگیری جدی جنایتهای جنگی و جنایت علیه بشریت که توسط طالبان صورت گرفته، شده است.
قطعنامه تأکید دارد که باید مکانیزمی دموکراتیک برای تعامل مستقیم با مردم افغانستان و تشکیل دولت عبوری با مشارکت همه گروههای جنسیتی، قومی و مذهبی ایجاد شود.
جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان با قاطعیت اعلام کرده است که تنها راه مبارزه با تروریسم محلی و جهانی، ایستادگی مردم از سراسر جهان در برابر سیاستهای دوگانه دولتهایشان در قبال طالبان و حمایت از مردم افغانستان است که همواره خواهان زندگیای انسانی و مسالمتآمیز بودهاند.
در همین حال، جنبش زنان عدالتخواه افغانستان نیز با انتشار اعلامیهای مطبوعاتی، نگرانیهای عمیق خود را از وضعیت کنونی زنان و دختران کشور ابراز کرده و افزوده است که طالبان هیچ اعتقادی به ارزشهای بشری ندارند و حذف زنان از تمامی حوزههای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و تحصیلی نخستین و مهمترین هدف این گروه بوده که بهطور کامل ثابت شده است.
در این اعلامیه، جنبش زنان عدالتخواه افغانستان به صراحت اعلام کرده است که هیچ فرد یا نهادی حق ندارد بهنام گفتگو و نشست با طالبان، سرنوشت زنان و دختران را به بازی بگیرد.
جنبش زنان عدالتخواه افغانستان از جامعهی جهانی، سازمانها و کشورهایی که تاکنون از حقوق زنان افغانستان حمایت کردهاند، میخواهد که به طالبان مشروعیت ندهند و تحریمها و محدودیتهای بیشتری بر این گروه اعمال کنند.
این جنبش همچنین خواسته است که از دادگاههای صحرایی، بازداشتهای خودسرانه و زندانهای مخفی طالبان جلوگیری شود.
این جنبش تاکید کرده است که نتایج و تصمیمات اتخاذ شده در نشستهای بینالمللی پیرامون آیندهی زنان در افغانستان جدی گرفته شده و اقدامات لازم برای تحقق آنها انجام شود.
این جنبش در پایان، بر عزم راسخ خود برای ادامهی مبارزه با ظلم و بیعدالتی تأکید کرده و از جامعهی جهانی خواسته است تا در کنار زنان افغانستان برای دستیابی به عدالت و حقوق انسانی ایستادگی کنند.
گروه طالبان هم ۱۵ آگست، روز سقوط و فروپاشی حکومت پیشین افغانستان را رخصتی عمومی اعلام کردهاند.