اعضای جنبش شنبههای ارغوانی به تازگی در واکنش به توشیح قانون امر به معروف توسط ملا هبتالله، رهبرطالبان، اعتراض کرده و گفتهاند که این قانون هیچ اعتبار حقوقی و قانونی ندارد.
رخشانه: جنبش شنبههای ارغوانی امروز(پنجشنبه، ۱ سنبله) در بیانیهای اعلام کرد که توشیح این قانون توسط طالبان، نشانهای از عدم تغییرپذیری و انعطافناپذیری این گروه است.
اعضای این جنبش همچنین تأکید کردهاند که طالبان با وضع این قانون در تلاش هستند تا حقوق و آزادیهای اساسی مردم افغانستان، به ویژه زنان را سرکوب کنند.
در ادامه، این جنبش اظهار داشته که امر به معروف طالبان در سه سال گذشته به یک «ابر وزارت» برای نقض حقوق بشری شهروندان افغانستان، به ویژه زنان و اقلیتهای قومی، تبدیل شده است.
اعضای این جنبش هشدار دادهاند که با گسترش فعالیتهای این وزارت، محدودیتهای بیشتری بر آزادیها و فعالیتهای زنان وضع خواهد شد.
این اعتراضات در حالی صورت میگیرد که گروه طالبان، پس از بازگشت به قدرت در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، وزارت امور زنان را لغو و وزارت امر به معروف را تأسیس کردهاند.
بررسی عملکرد این وزارت نشان میدهد که زنان افغانستان بار دیگر به دوران نخست حاکمیت طالبان در نیمهی دوم دههی نود میلادی بازگشتهاند و از آزادیهای اساسی خود محروم شدهاند.
همچنین، اعضای این جنبش به ممنوعیت ورود ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل در افغانستان، توسط طالبان واکنش نشان داده و آن را تلاشی برای باجگیری و به رسمیتشناسی این گروه از سوی جامعهی جهانی توصیف کردهاند.
مریم معروف آروین، مسوول جنبش شنبههای ارغوانی، هشدار داده است که تعامل جامعهی جهانی با طالبان میتواند افغانستان را به یک بحران بزرگ برای همین جامعهی جهانی تبدیل کند.
وزارت عدلیه گروه طالبان روز «گذشته، ۳۱ اسد»، با نشر اعلامیه و ویدیویی از گفتههای برکتالله رسولی، سخنگوی این اداره طالبان، در پلتفرم ایکس از توشیح قانون قانون امر به معروف خبر داد.
این قانون شامل یک مقدمه، چهار فصل و سیپنج ماده است و در ماده سیزدهم این قانون که دارای هشت فقره است به «احکام مربوط به حجاب زن» پرداخته است.
در این قانون دستور داده شده که « پوشانیدن تمام بدن زن» الزامی است و پنهانکردن صورت زنان از ترس فتنه، « ضروری» است.
براساس این قانون صدای زنان عورت است و برای زنان دستور داده شده که در هنگام خارجشدن از منزل « صدا، روی و بدن» خود را بپوشانند.
در این قانون همچنان به زنان دستور داده شده است که لباس زنان نازک، کوتاه و چسپ نپوشند و بدن و روی خویش ار از مردان نامحرم پنهان کنند.
براساس این قانون نظر انداختن زن مردان بالغ بیگانه به بدن و روی زنان و نظر کردن زنان بالغ به مردام بیگانه « حرام» است.