ترور سه کارمند زن تلویزیون خصوصی «انعکاس» در شهر جلالآباد ولایت ننگرهار با واکنشهای گستردهی داخلی و خارجی مواجه شده است. همه خواستار رسیدگی به این وضعیت شدند.
رخشانه: پس از ترور سه کارمند زن تلویزیون انعکاس در ننگرهار، محمد اشرف غنی، رئیس جمهور، عبدالله عبدالله، رئیس شواری عالی مصالحه، نهادهای حامی رسانههای افغانستان، کمیسیون مستقل حقوق بشر، سفارت امریکا در کابل، هیأت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما)، سازمان عفو بینالملل، سازمان گزارشگران بدون مرز، ناتو و شماری زیادی از سفارتخانههای خارجی این حمله را محکوم کردهاند.
آقای غنی طالبان را مسئول این حمله دانسته و گفته است که حملات تروریستی بر افراد بیگناه از جمله زنان در تضاد با ارشادات دین اسلام، فرهنگ افغانی و روحیهی صلح بوده و بحران و جنگ موجود را دشوار و طولانی میکند.
در خبرنامه ارگ ریاست جمهوری به نقل آز آقای غنی آمده است که این گروه با انجام چنین حملات «بزدلانه» و ایجاد فضای رعب و وحشت، نمیتوانند «صدای رسای» دفاع از جمهوریت و دستآوردهای ۲۰ سال اخیر را خاموش کنند.
او به ارگانهای مربوطه هدایت داده است که عاملان این حمله را شناسایی و مجازات کنند.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحهی ملی نیز گفته است که «دشمنان افغانستان» با هدف قراردادن خبرنگاران و افراد بیگناه نمیتوانند به اهداف شومشان برسند.
آقای عبدالله گفته است که برای جمهوری اسلامی افغانستان صلح اولویت دارد و این گونه حملات وحشیانه ما را از اهداف اصلی ما که صلح عادلانه و پایدار است، دور نمیسازد. عبدالله خواستار شناسایی و مجازات عاملان این حمله شده است.
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان از حکومت خواسته است که در این زمینه تحقیقات همه جانبه انجام دهد. در خبرنامه این نهاد آمده است که نتیجه بررسیهای حکومت باید به صورت واضیح و روشن با مردم و جامعه رسانهیی کشور شریک شود.
نی یا حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان نیز از حکومت خواسته است تا راهکار پیشگیرانهی امنیتی را برای تأمین امنیت جانی خبرنگاران رویدست گیرد تا خبرنگاران در حملات مشکوک و هدفمندی که اخیرا افزایش یافته، آسیبپذیری کمتر داشته باشند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان این حمله را «به شدت» نگرانکننده خوانده است. این کمیسیون در اعلامیهای گفته است که با هدف قرارگرفتن فعالان رسانهای، مدنی و حقوق بشر، آزادی بیان نیز با تهدید مواجه شده است.
کمیسیون حقوق بشر از حکومت خواستار شناسایی عاملان حمله و تأمین عدالت و امنیت برای این فعالان و چهرههای تأثیرگذار شده است. به گفتهی این کمیسیون، حکومت مسئول اصلی محافظت و تأمین امنیت است.
سفارت امریکا در کابل نیز خواستار «تحقیقات باز و شفاف» قتل سه کارمند تلویزیون خصوصی انعکاس و همچنان پایان دادن به فرهنگ معافیت شده است.
هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، سازمان عفو بینالملل و سازمان گزارشگران بدون مرز نیز قتل این سه کارمند رسانهای را محکوم کردهاند.
سه کارمند زن تلویزیون خصوصی انعکاس بعد از ظهر روز (سهشنبه، ۱۲ حوت) در دو رویداد جداگانه در شهر جلالآباد کشته شدند. ترور این افراد با واکنشهای گستردهی داخلی و خارجی مواجه شده است.
فرد یا گروهی تا کنون بهگونهی رسمی مسئولیت این رویداد را بر عهده نگرفته است. طالبان هر گونه دستداشتن در ترور این کارمندان زن تلویزیون انعکاس را رد کرده است.
جمعهگل همت، فرمانده پولیس ننگرهار گفته است که طراح و عامل حمله بر سه کارمند زن تلویزیون خصوصی انعکاس در شهر جلالآباد بازداشت شده است.
عطاالله خوگیانی، سخنگوی والی ننگرهار در صحبت با رسانهها گفته است که قاری بصیر، طراح و حملهکننده بر کارمندان تلویزیون انعکاس از محل رویداد بازداشت شده است.
به گفته وی از نزد فرد بازداشتشده یک میل تفنگچه و یک عراده موتورسایکل نوع ریکشا بهدست آمده است. آقای همت همچنان گفته است که تحقیقات در این زمینه از نزد فرد بازداشتشده جریان دارد.
این درحالی است که حدود سه ماه قبل ملالی میوند، گویندهی تلویزیون انعکاس از سوی افراد مسلح ناشناس در شهرجلال آباد ترور شده بود.
سپس وزارت داخله اعلام کرد که دو نفر به اتهام دستداشتن در قتل ملالی میوند بازداشت شدهاند.