سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان، نامهی سرگشادهای درباره وضعیت آزادی بیان و چالشهای خبرنگاران افغانستان را با امضای ۶۰۰ خبرنگار، به صورت رسمی به دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد در نیویارک تحویل داده است.
رخشانه: سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان امروز(دوشنبه، ۲۱ حمل) با نشر اعلامیهای گفته است که در این نامه، مشکلات، دشواریها و سرنوشت مبهم خبرنگاران در داخل و خارج افغانستان بیان شده و از سازمان ملل متحد، شورای حقوق بشر و سایر سازمانهای بینالمللی خواستار توجه جدی به وضعیت آزادی بیان و خبرنگاران در افغانستان شده است.
به گفتهی این سازمان، این نامه با اشاره به شرایط کنونی، خواهان رسیدگی به وضعیت خبرنگارانی شده که شغل یا کشور خود را رها کردهاند و با چالشهای اقتصادی و امنیتی جدی مواجهاند.
در این نامهی سرگشاده، شش درخواست از سوی خبرنگاران به دفتر دبیر کل سازمان ملل متحد مطرح شده است.
اولین درخواست خبرنگاران از سازمان ملل، اعمال فشار و وضع تحریمهای بیشتر بر طالبان بوده و تاکید شده که نقض آزادی بیان، آزادی رسانهها و عدم حق دسترسی به اطلاعات در افغانستان باید درسطح بینالمللی به عنوان یک تراژیدی انسانی به رسمیت شناخته شود.
دومین درخواست این نامه، رسیدگی فوری به وضعیت اسفبار خبرنگاران زندانی در افغانستان و خبرنگارانیکه در کشورهای همسایه و برخی کشورهای دیگر پناه بردهاند، عنوان شده است.
در این نامه همچنان از سازمان ملل خواسته شده که خبرنگاران در تبعید باید از بیگانگی از حرفهی خود محافظت شوند و برای افزایش ظرفیتهای آنها در سطح بینالمللی و مشارکت در حوزهی کاری تلاش شود.
انتقال خبرنگاران سرگردان درکشورهای همسایهی افغانستان ازجمله ایران، پاکستان و هند به مکانهای امن، چهارمین درخواستی که در این نامه مطرح شده است.
همچنان، خبرنگاران در این نامه خواستار جایگزینهای رسانهای برای تأمین اطلاعات دقیق به شهروندان افغانستان شدهاند، از جمله ایجاد یک شبکهی خبری بینالمللی، بیطرف و حرفهای در تبعید که در افغانستان و سایر کشورها قابل مشاهده، شنیدن و خواندن باشد.
ششمین درخواست این خبرنگاران توجه کامل سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری به نهادهای حامی خبرنگاران و رسانهها در افغانستان میباشد.
این درحالی است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، وضعیت جامعهی رسانهای کشور به وخامت گراییده، شمار زیادی از خبرنگاران کشور مجبور به ترک کشور شدند و شمار زیادی نیز از سوی طالبان بازداشت، شکنجه، تهدید و زندانی شدهاند.