سازمان خبرنگاران بدون مرز در گزارش تازهای گفته است که دستکم ۵۴۷ خبرنگار در ۴۵ کشور دنیا آغاز سال ۲۰۲۴ میلادی را در زندان میگذرانند.
رخشانه: این سازمان امروز(یکشنبه، ۱۰ جدی) در گزارشی گفته است که بازداشت و زندان خودسرانهی روزنامهنگاران در بسیاری از کشورها به طور گسترده برای سرکوب حق دسترسی به اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرد.
بر اساس این گزارش، نزدیک به ۸۰۰ روزنامهنگار در طول سال ۲۰۲۳ بازداشت و زندانی شدند که از این میان، دستکم ۵۴۷ روزنامهنگار در ۴۵ کشور دنیا در زندان بهسر میبرند.
گزارش گفته است که نزدیک به نیمی از این خبرنگاران زندانی تنها در چهار کشور چین، میانمار، بلاروس و ویتنام در بند هستند.
گزارش افزوده است که تقریباً در نیمی از کشورهای جهان، از بازداشت و حبس برای آزار و اذیت روزنامهنگاران و سرکوب آنها استفاده میشود.
بر بنیاد این گزارش، در پنج سال گذشته، خبرنگاران در ارتباط با کار خود در ۸۶ کشور جهان بازداشت شدهاند.
گزارش گفته است که احکام حبس صادر شده برای روزنامهنگاران در سال جاری از یک هفته تا ۲۰ سال حبس متغیر بوده است.
گزارش گفته است که کشور چین با ۱۲۱ روزنامهنگار زندانی در حال حاضر بزرگترین رقم حبس خبرنگاران در جهان را دارد.
سازمان گزارشگران بدون مرز در مورد افغانستان گفته است که اتهامات جاسوسی علیه روزنامهنگاران در افغانستان مورد استفاده قرار میگیرد.
این سازمان با اشاره به حبس طولانیمدت مرتضی بهبودی، خبرنگار افغانستانیتبار فرانسوی در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ بر خطرات روزنامهنگاری تحت حاکمیت طالبان تأکید کرده است.
این سازمان گفته است که طالبان از زمان بازپسگیری قدرت در آگست ۲۰۲۱، رسانههای آزاد و روزنامهنگاران را مورد آزار و اذیت قرار دادهاند.
بر اساس گزارش این سازمان، ۲۱ روزنامهنگار در طول سال ۲۰۲۲ میلادی توسط طالبان بازداشت و زندانی شدهاند و در حال حاضر سه روزنامهنگار در زندانهای این گروه بهسر میبرند.