سارا
دهها دختردانشآموز امروز(شنبه، ۶ حمل) در مقابل دروازهی ساختمان ولایت شهرهرات، دست به تظاهرات زده و خواستار حق تحصیل و بازگشایی مکاتب بهروی دختران بالاتر از صنف ششم شدند.
به گفته منابع، صبح امروز دانشآموزان دختر از چهار مکتب در شهرهرات دست به اعتراض زده بودند. اما خیلی زود اعتراض دختران با وعدهی بازگشایی مکاتب از سوی مقامهای محلی طالبان درهرات پایان یافته است.
خبرنگاران محلی که برای پوشش این رویداد به محل اعتراض رفته بودند، با حفظ هویت شان در گفتوگو با رسانهی رخشانه گفتهاند که طالبان به دختران معترض وعده سپردهاند که به زودی دروازه مکاتب بهروی دختران بازخواهد شد.
این تظاهرات خیلی زود از سوی طالبان پایان داده شده و به رسانهها و خبرنگاران محلی نیز اجازهی تصویربرداری و عکس را ندادهاند.
مسوولان محلی طالبان در این مورد حاضر به مصاحبه نشدهاند.
شاهدان عینی به رسانهی رخشانه گفتهاند که دستکم ۱۰۰ دانشآموز دختر بالاتر از صنف ششم در مکتب، صبح امروز برای اعتراض به پیشروی ساختمان ولایت هرات تجمع اعتراضی برگزار کرده بودند.
بازگشایی دوساعته مکاتب در هرات
دستکم مدیر چهار مکتب دخترانه درهرات در گفتوگو با رسانهی رخشانه گفتهاند که ریاست معارف طالبان درهرات گفته بودند که دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم از امروز میتوانند به مکتب بیایند؛ اما با آمدن دانشآموزان پس از دو ساعت آنها به خانههای شان پس فرستاده شدهاند.
این منابع به دلیل حساسیتهای امنیتی نخواستند هویت شان فاش گردد، تاکید کردند که در ولایتهای هرات و بادغیس مکتبهای دخترانه، روز پنجشنبه هفته گذشته چنین دستوری را در یافت کرده بودند.
مدیر یک مکتب دخترانه دولتی درهرات که نخواست نامش در گزارش ذکر شود گفت، روز پنجشنبه هفته گذشته، طالبان دستور بازگشایی مکتبهای دخترانه را داده بودند: «ما بخاطر حرف طالبان دوباره به دختران دانشآموز، خبر بازگشایی مکتب را دادیم. دختران تا ساعت ۱۰:۰۰ به صنفها حضور داشتند و با خوشحالی زیاد درسهای شان را میخواندند؛ اما به یکبارگی بازهم از بخش نظارت معارف هرات تماس گرفته شد و گفتند، تا اطلاع ثانوی دختران رخصت داده شوند وما نیز مجبور شدیم دختران را رخصت کنیم، که اینبار نیز دختران با گریه از مکتب خارج شدند.»
او در مورد اعتراض امروز دانشآموزان میگوید، طالبان با وعده، دانشآموزان معترض را به خانههای شان فرستادهاند: «از مکتب ما هم در این اعتراضها بودند، اما نتیجهی خاصی نداشته و طالبان به دانشآموزان ما گفته که به مکتبهای تان برگردید که مدیرهای مکتبتان به شما کار دارد و ما انشاالله برای بازگشایی مکتبها یک کاری میکنیم.»
مدیر سه مکتب دخترانه دیگر درهرات نیز حضور دانشآموزاناش را در این اعتراض تایید میکنند. آنها هم چنان تایید میکنند که طالبان درهرات و بادغیس دو روز قبل دستور بازگشایی را داده بودند.
فاطمه حیدری، دختر ۱۲ سالهی صنف هفتم یک مکتب خصوصی در هرات، میگوید از اداره مکتب به او خبر داده شد که امروز میتواند به مکتب بیاید. به گفتهی خودش دوباره امید در دلش جوانه زد و با خوشحالی به مکتب رفت؛ اما پس از دوساعت دوباره او و همصنفهایش پس به خانه فرستاده شدند: «با آمادگی کامل صبح وقت به طرف مکتب رفتم، من و همصنفیهایم خیلی خوشحال بودیم و درس میخواندیم؛ اما همین که دو ساعت از درس ما گذشت، استاد ما به صنف آمد و گفت، تا یک هفتهی دیگر بازهم رخصت هستین و خبر بازگشایی مکاتب تان را از کانال تلگرام مکتب تعقیب کنید. از این خبر همهی ما خیلی ناراحت شدیم و بازهم چون سه روز قبل مجبور شدیم مکتب را ترک کنیم و به سوی خانههای مان برگردیم.»
وعده طالبان برای بازگشایی
یکی از خبرنگاران هرات که امروز برای پوشش خبری اعتراض دانشآموزان به محل رفته بود، به رسانهی رخشانه میگوید، طالبان به دانشآموز معترض وعده داد دادند که خیلی زود دروازه مکتبها بهروی دختران بازخواهد شد.
به گفته او به خبرنگاران اجازه پوشش رسانهای این تظاهرات داده نشده است. با تماسهای مکرر موفق به مصاحبه با ریاست معارف طالبان در هرات نشدیم.
این خبرنگار که نمیخواهد نامی از او درگزارش ذکر شود گفت: «بیش از ۵۰ دختر دانشآموز برای تظاهرات جمع شده بودند و خواستار بازگشایی مکاتبشان بودند که در نهایت، پولیس و امنیت ملی به آنان گفتند که به زودی مکتبهای شان باز خواهد شد، زیرا تا ۱۳ حمل کمبود کتاب، استاد و حتا کمبود دانشآموزان در مکتبها وجود دارد، آنان به دختران وعدهی بازگشایی مکاتب را دادند و دختران بعد از شنیدن این خبر متفرق شدند.»
غفار یکی از شاهدان عینی میگوید که دهها دانش آموز دختر در مقابل ساختمان ولایت هرات تجمع کرده بودند و شعار« تحصیل حق ماست» را سردادند.
طالبان در تاریخ سوم حمل دستور بازگشایی مکتبها را بهروی دانشآموزان صنوف اول تا ۱۲ داده بودند؛ اما زمانی که دختران به مکتبهای شان حضور پیدا کردند، در اقدام ناگهانی طالبان اجازه ندادند تا دختران بالاتر از صنف ششم به مکتب حضور یابند.
اقدامی که واکنشهای گسترده داخلی و جهانی را در پیداشت. طالبان اما هنوزبه تمام این اعتراض و واکنشها چشم بسته و سکوت کردهاند.