برخی از فعالان حقوق زنان میگویند که طالبان روز چهارشنبه (۲۹جدی) دو فعال حقوق زن را که در تظاهرات روز یکشنبه در کابل اشتراک داشتند، را بازداشت کردند.
رخشانه: چهار فعال حقوق زنان که خواستند هویت شان فاش نشود، به رسانهی رخشانه گفتند که تمنا زریاب پریانی و پروانه ابراهیم خیل نا وقت چهارشنبه از سوی طالبان بازداشت شدند.
تظاهرات روز یکشنبه در اعتراض به کشتار و ناپدید شدن زنان در زیر سلطهی طالبان برگزار شده بود. تظاهرات کنندگان زن همچنین به حجاب اجباری طالبان نیز اعتراض کردند.
یکی از معترضان زن برقع سفیدی پوشیده بود که هر دو طرف آن با رنگ به نشانهی خون، سرخ شده بود، حرکتی اعتراضی به کشتار زنان از زمان قدرتگیری طالبان در افغانستان.
در ویدیویی از تظاهرات روز یکشنبه که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، یک زن معترض برقع را روی زمین انداخت و سایر معترضان با شعار دادن «نه به حجاب اجباری» روی آن پا گذاشتند.
یکی از فعالان زن گفت که پروانه ابراهیم خیل، ۲۳ ساله، که قبلا خبرنگار بوده، همراه با همسر خواهرش زمانی دستگیر شده است که به ملاقات یکی از مقامات پیشین حکومت رفته بودند.
به گفته فعالان، طالبان شامگاه چهارشنبه به محل اقامت تمنا زریاب پریانی، فعال حقوق زنان در پایتخت افغانستان یورش بردند.
در ویدیویی که پریانی به خبرگزاری «آماج نیوز» فرستاده، او مضطرب به نظر میرسد. با فریاد کمک میخواهد و به نیروهای طالبان در آن سوی دروازه خانهاش هستند، میگوید که فردا بیایند.
در این ویدیو پریانی فریاد میزند: «کمک، لطفا. طالبان خانه ما آمدند، خواهرانم در خانه هستند.» او سپس خطاب به نیروهای طالبان که پشت دروازهی او هستند، میگوید: «لطفا فردا بیایید حرف بزنیم، در این شب با این دختران نمیتوانم ببینم تان. دروازه را باز کرده نمیتوانم، لطفا.»
رسانهی رخشانه به رغم تماسهای مکرر نتوانست با پریانی و ابراهیم خیل صحبت کند. سخنگوی وزارت داخلهی طالبان به درخواست رسانهی رخشانه برای اظهار نظر در مورد بازداشت این فعالین پاسخی نداد.
دیدهبان حقوق بشر مستقر در نیویورک در گزارشی که روز سهشنبه نشر کرد، گفت که طالبان از «تاکتیکهای خشن برای سرکوب اعتراضات حقوق زنان» در افغانستان استفاده میکنند.
این گزارش که سرکوب تظاهرات روز یکشنبه در کابل را تحقیق کرده، از نفوذ طالبان به سیستم ارتباطاتی فعالان حقوق زن هشدار داده است.
دو فعال دیگر نیز گفتند که طالبان به خانههای آنان آمده است. یکی از این فعالان به رسانهی رخشانه گفت: «آنها به خانه من آمدند، از فرزندانم پرسیدند کجا هستم.»
چهار فعال زن که با رسانهی رخشانه صحبت کردند، گفتند که محل سکونت خود را تغییر دادهاند، زیرا میترسند به دلیل شرکت در تظاهرات دستگیر شوند.
روز دوشنبه، گروهی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل هشدار دادند که طالبان در حال نهادینه کردن «تبعیض و خشونت سیستماتیک مبتنی بر جنسیت علیه زنان و دختران» در افغانستان هستند.
در حالی که کشور به سمت قحطی و گرسنگی پیش میرود، طالبان سرکوب مخالفان را تشدید کرده است.