زهرا نادر
فدراسیون خبرنگاران و رسانههای افغانستان میگوید که طالبان کنفرانس مطبوعاتی این نهاد را روز چهارشنبه لغو کرده و آنها را از برگزاری کنفرانسهای مطبوعاتی بدون اجازه این گروه منع کردند.
میرعلی اصغر اکبرزاده، یکی از اعضای این فدراسیون در یک مصاحبه تلفنی به رسانهی رخشانه گفت: «امارت اسلامی افغانستان بدون این که صحبتی با ما داشته باشد که اجندای شما چیست، نشست ما را لغو کردند».
وی افزود، تاکید مسوولین طالبان بر این بوده است که باید از طالبان برای برگزاری چنین نشستهایی «اجازه» گرفته شود.
آقای اکبرزاده که همچنین رییس اتحادیه ملی ژورنالیستان و خبرنگاران افغانستان است، میگوید که طالبان آنان را به خاطر برگزاری این کنفرانس «مجرم» خواندهاند.
این عضو فدارسیون خبرنگاران که میگوید برگزاری کنفرانسهای خبری در مخالفت با قانون رسانهها و دسترسی به معلومات نیست، اما طالبان گفتهاند که آنان قانون دسترسی به اطلاعات را به رسمیت نمیشناسند.
روز سهشنبه (۵ دلو) فدراسیون خبرنگاران و رسانههای افغانستان از رسانههای داخلی و بینالمللی دعوت کرد تا نتایج یک نظرسنجی را که این سازمان در مورد وضعیت خبرنگاران و کارمندان رسانهها در کشور از زمان قدرتگیری دوباره طالبان انجام داده است، منتشر کند.
این نشست خبری قرار بود ساعت ۱۰ صبح به وقت کابل آغاز شود. بر اساس گفتههای آقای اکبرزاده، زمانی که برگزارکنندگان کنفرانس به دفتر فدراسیون رسیدند، بیش از ۴۰ سرباز طالبان دو طرف جاده را مسدود کرده بودند و مانع رفتن خبرنگاران به محل برگزاری کنفرانس شدند.
رییس اتحادیه ملی ژورنالیستان و خبرنگاران افغانستان به رسانهی رخشانه گفت که هفت طالب مسلح وارد دفتر فدراسیون شده، کنفرانس خبری را لغو کرده و آنان را از برگزاری هر گونه کنفرانس خبری بدون اجازه وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان منع کردند.
اگرچه طالبان فرمانی مبنی بر ممنوعیت رسمی کنفرانسهای مطبوعاتی صادر نکرده است؛ اما این گروه در اوایل ماه سنبله برگزاری تظاهراتها بدون اجازه این گروه را ممنوع کرد.
رسانهی رخشانه بهرغم تلاشهای زیاد موفق نشد تا با سخنگویان طالبان در این مورد صحبت کند.
یک نسخهی از گزارش فدراسیون خبرنگاران و رسانههای افغانستان که قرار بود در این کنفرانس منتشر شود، نشان میدهد که طالبان مسوول ۶۲ درصد از تهدیدهای است که خبرنگاران و کارمندان رسانهها در ۲۸ ولایت با آن روبهرو هستند.
فدراسیون خبرنگاران و رسانههای افغانستان از نزدیک به ۱۳۹۰ روزنامهنگار و کارمندن رسانهای نظرخواهی کرده که ۷۰ درصد گفتهاند که زیر تهدید قرار دارند.
در این گزارش آمده است که از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، ۳۱۸ رسانه بسته شده است. همچنان از ۹۷۹ خبرنگار زن که تا ماه اسد در رسانهها کار میکردند، تنها ۲۴۳ نفر هنوز به کارشان ادامه میدهند.
در ماه دسامبر، یک نظرسنجی توسط گزارشگران بدون مرز (RSF) و انجمن خبرنگاران مستقل افغانستان (AIJA) آمده بود که از زمان بازگشت طالبان به قدرت، بیش از ۲۳۰ رسانه در سراسر افغانستان بسته شده و بیش از ۶۴۰۰ خبرنگار و کارمند رسانه شغل خود را از دست دادهاند. براساس این نظر سنجی، روزنامهنگاران زن بیشترین آسیب را دیدهاند.
از زمان قدرتگیری دوبارهی طالبان، رسانهها و آزادی بیان در افغانستان به شدت محدود شده و خبرنگاران به دلیل پوشش رویدادهای سیاسی دستگیر، لتوکوب و شکنجه شدهاند.
طالبان نشر موسیقی و صدای زنان را از سوی رسانهها در برخی از ولایات افغانستان، نیز ممنوع کردهاند.