باشندهگان ولایت بلخ میگویند که نیروهای طالبان در روزهای اخیر درحال از بین بردن بناها و نمادهای تاریخی و فرهنگی در سطح شهر مزار شریف، مرکز این ولایت هستند.
رخشانه: شماری از شهروندان مزار شریف امروز(یکشنبه، ۲۵ جدی) به رسانهی رخشانه گفتهاند که افراد گروه طالبان، نمادهای برخی از چوکهای این شهر را تخریب کردهاند.
طالبان روز گذشته تندیس اسپهای چوک معروف به اسپها، که نماد اسپسواران و چاپاندازان روزگاران تاریخی بلخ بود را تخریب کرده و به دنبال آن، منار چوک مسعود که در بالای آن تندیس عقاب ساخته شده بود و تندیسهای کبوتران صلح واقع در کارتهی صلح، از مربوطات شهر مزار شریف را نیز تخریب کردهاند.
نیلوفر* باشندهی شهر مزار شریف به رسانهی رخشانه گفت: «در روزهاییکه مردم شهر مزار شریف با فقر اقتصادی و سرمای شدید دستوپنجه نرم میکنند، طالبان مصروف از بین بردن نمادهای تاریخی و فرهنگی این ولایت متمدن هستند.»
او میگوید، درحالی که مردم افغانستان و بهویژه باشندهگان بلخ، این نمادها و زیباییهای شهر را دوست دارند؛ اما متأسفانه طالبان تمامی این نمادها را از بین میبرند.
او میافزاید: «شایعاتی نیز وجود دارد که طالبان سعی دارند بجای این نمادها، مسجد و عبادتگاه بسازند؛ اما این خندهآور و غیر ممکن است که کسی در وسط خیابان مسجد بسازد.»
نیلوفر میگوید که با تخریب نمادهایی که برای زیبایی شهر بهکار رفته و یادآور روزگار شکوه و عظمت بلخ بوده است، مردم فکر میکنند که به عقب برگشتهاند. او میافزاید: «تنها چیزی که ما داشتیم همین نمادهای زیبای سطح شهر بود؛ اما اکنون طالبان این را نیز از ما میگیرند.»
حبیبالله* یکی دیگر از باشندهگان بلخ هم به رسانهی رخشانه میگوید که در شب و روزهای اخیر حکومت محلی طالبان در بلخ، برخی از چهارراهیها از جمله، نمادهای اسپهای بزکشی و کبوترهای صلح و سایر نمادهای تاریخی و فرهنگی شهر را تخریب کردهاند.
او میافزاید: «درحالیکه اطراف شهر پر از زباله است و خیابانها پر از برف و یخبندان میباشد، شهرداری بلخ بجای استفاده از تجهیزات برای پاکسازی آن، سرگرم از بین بردن زیبایی شهر است.»
حبیبالله این اقدام طالبان در بلخ را نکوهش کرده و میگوید که این گروه هزینههای هنگفتی که در ساخت این تندیسها و نمادها به مصرف رسیده را نادیده گرفته و تخریب میکنند.
او میگوید که ارائهی خدمات و ایجاد زمینههای اشتغالزایی برای شهروندان و تلاش در عرصهی کاهش فقر اقتصادی از نیازهای اساسی برای حکومت است؛ اما حکومت بجای آن اقداماتی را روی دست گرفته است که هیچ ربطی به دین و مذهب ندارد.
*یادداشت: نامهای مصاحبه شوندگان در این خبر مستعار انتخاب شده است.