کارمندان امر به معروف گروه طالبان روز شنبه، «۱۳ عقرب» با ایجاد ایستهای بازرسی در خیابانها و شاهراههای شهر کابل، از رانندگان خواستند که زنان «بیحجاب» و بدون محرم را به موتر سوار نکنند.
رخشانه: در اعلامیهای که از سوی وزارت امر به معروف در صفحهی اجتماعی ایکس بهنشر رسیده، گفته شده که ماموران این اداره از رانندگان خواستند تا از پخش موسیقی و اعمال مغایر با سیاست این اداره خودداری کنند.
در این اعلامیه آمده است که محتسبان وزارت امر به معروف از نیروهای این گروه خواستند تا«سیرت و صورت شان» را مطابق با توصیههای پیامبر اسلام هماهنگ سازند.
در اعلامیه تذکر داده شده که ماموران در جریان فعالیت روزانه در ایستهای بازرسی، تطبیق دستورات هیبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه را بررسی میکنند.
پیش از این نیز ماموران امر به معروف در شهر هرات با ایجاد ایستهای بازرسی در چندین نقطهی این شهر، سهچرخههای حامل زنان و دختران با پوشش مانتو و بدون چادری را توقیف کرده بودند.
این گروه تمامی سهچرخههای توقیف شده را به مدیریت ترافیک شهر انتقال داده و به رانندگان آن گفته بودند که برای تحویل گرفتن وسایط خود، همراه با جواز رانندگی خود به این اداره مراجعه کنند.
وزارت امر به معروف طالبان، افرادی را به عنوان محتسب با یونیفورم خاص«چپن سفید رنگ» به کار گماشته است. این افراد در ایستهای بازرسی به اعمال ممنوعیت رفتوآمد زنانی که حجاب مورد نظر گروه طالبان را رعایت نمیکنند، اقدام کرده و ممانعت ایجاد میکنند.
در اوایل حاکمیت طالبان، این گروه مسافرت زنان بدون محرم مرد را در بیش از ۷۲ کیلومتر منع کرده بودند.
طالبان بعد از تصرف کابل، در نخستین اقدامشان زنان را مرحله به مرحله از حضور در اجتماع منع و وزارت امور زنان را تبدیل به وزارت امر به معروف و نهی از منکر کردند.
براساس دیدگاه برخی از زنان منتقد حاکمیت طالبان، هدف اصلی از ایجاد این وزارت و استخدام مبلغان، مخالفت با پوشش زنان و محدودیت بر فعالیت آنان است.
در همینحال، ریجارد بنت، گزارشگر سازمان ملل متحد برای افغانستان در گزارشی بهتاریخ ۲ عقرب، در مورد وضعیت حقوق بشری در افغانستان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت که تبعیض سیستماتیک، سرکوب و جداسازی زنان و دختران توسط طالبان ممکن است به آزار جنسی مبدل شود.
بهگفتهی سازمان ملل متحد، از زمان تسلط گروه طالبان در افغانستان، این گروه دستکم ۵۰ فرمان محدودکنندهی حقوق و آزادیهای اساسی زنان و دختران را صادر کرده است.
این نهاد با نگرانی از حذف تدریجی زنان از عرصهی زندگی اجتماعی میگوید، گروه طالبان مانند دورهی اول خود در دهه نود میلادی، ممنوعیت آموزش دختران را «موقتی» اعلام کرده بودند؛ اما هیچگاهی این فرمان لغو نشد.
این در حالی است که طالبان در بیش از دو سال از حاکمیت خود در افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کرده، دانشگاهها را بهروی دختران بستند و زنان را از حق کار، سفر، ورزش و رفتن به حمامهای عمومی و پارکهای تفریحی محروم کردهاند.