دیدهبان حقوق بشر میگوید که طالبان پس از تسلط بر افغانستان در آگست سال ۲۰۲۱، سیاستهایی را اعمال کرده که حقوق زنان و دختران را به شدت محدود میکند.
رخشانه: دیدهبان حقوق بشر روز گذشته(جمعه، ۷ دلو) در گزارشی گفته است که طالبان از زمان قدرتگیری دوباره در افغانستان، به اعدامهای صحرایی و ناپدید ساختن اجباری نیز دست زدهاند.
در گزارش همچنان آمده که طالبان طی مدت حاکمیت خود بر افغانستان، سیاستهایی را اعمال کرده که حقوق زنان و دختران را به شدت محدود میکند. گزارش افزوده که این گروه هیچ گامی برای پایان دادن به این نقض شدید حقوق بشری بر نداشته، چه رسد به تحقیق یا پیگیری عاملان این جنایات.
دیدهبان حقوق بشر از یک حملهی انتحاری مرگبار پنج سال پیش در کابل که مسوولیت آن را گروه طالبان به عهده گرفته بود، یاد کرده و گفته که عاملان این رویداد تاکنون به میز عدالت کشانده نشدهاند.
این سازمان، سال ۲۰۱۸ را مرگبارترین سال پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱ عنوان کرده و افزوده که طالبان در ارتکاب این جنایات تنها نبودند؛ بلکه رقبای آنها به شمول گروه داعش، حملات متعددی را در مکتبها و مساجد عمدتا اهل تشیع و هزارهنشین، راهاندازی کرده که در نتیجهی آن صدها نفر از غیر نظامیان کشته و زخمی شدند.
دیدهبان حقوق بشر همچنان نیروهای استرالیایی، امریکایی و حکومت پیشین را نیز به شکنجه، ناپدید ساختن اجباری، سوءاستفادهی جنسی از کودکان، حملات و کشتار غیر نظامیان متهم کرده است.
گزارش آورده که نیروهای حکومت پیشین افغانستان در اپریل ۲۰۱۸، در یک حملهی هوایی به یک مدرسهی دینی، بیش از ۳۰ کودک را کشته و ۵۰ تن دیگر را زخمی کردند.
گزارش گفته که مقامات وقت دولت افغانستان تنها به عذرخواهی بسنده کردند؛ اما هیچکسی مورد محاکمه و یا بازجویی قرار نگرفت.
دیدهبان حقوق بشر در ادامه خواستار محاکمهی عاملان این جنایات از سوی دادگاه کیفری بینالمللی شده و گفته است که بسیار مهم است تا عدالت برای همهی عاملان سوءاستفادههای جدی دنبال شود.
گروه طالبان در ۲۰ سال اخیر مسوولیت اکثر حملات انتحاری و انفجارهای مرگبار را در سراسر کشور به عهده گرفته است.