دیدهبان حقوقبشر به تازهگی گزارشی را نشر کرده و گفته است که گروه داعش، هزارهها و دیگر اقلیتهای دینی را در مکانهای عمومی هدف قرار میدهد؛ اما طالبان که اکنون حاکمیت کشور را به دست دارد، برای محافظت از آنها کار چندانی انجام نداده است.
رخشانه: در گزارشی که دیدهبان حقوقبشر امروز(سهشنبه، ۱۵سنبله) منتشر کرده، آمده است: «دولت اسلامی ولایت خراسان (ISKP)، وابسته به دولت اسلامی (داعش) در افغانستان هزارهها و دیگر اقلیتهای دینی را در مساجد، مکاتب و محل کارشان بارها مورد حمله قرار داده است. مقامات طالبان برای محافظت از این جوامع در برابر بمبگذاریهای انتحاری و سایر حملات غیرقانونی یا ارایه مراقبتهای بهداشتی و سایر کمکهای لازم به قربانیان و خانوادههای آنها کار چندانی انجام ندادهاند.»
در این گزارش همچنان آمده است که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در ۲۴ اسد سال گذشته، گروه وابسته به دولت اسلامی، مسوولیت ۱۳ حمله بر هزارهها را بر عهده گرفته و حداقل با ۳ حمله دیگر مرتبط دانسته شده اند که منجر به کشتن و زخمی کردن حداقل ۷۰۰ نفر گردیده است.
گزارش افزوده است که سرکوب رو به گسترش رسانهها از سوی طالبان، به ویژه در ولایتها به این معنی است که احتمالا حملات بیشتری گزارش نشدهاند. نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) گزارش داد که حملات اخیر این گروه به تجمعات شیعیان در کابل بیش از ۱۲۰ کشته و زخمی برجای گذاشته است.
دیدهبان حقوقبشر در حالی این گزارش را نشر کرده که اخیرا پارلمان بریتانیا نیز با بررسی وضعیت هزارهها گفته که این گروه قومی در افغانستان در خطر نسلکشی قرار دارد.
در گزارش دیدهبان حقوقبشر همچنان آمده است: «هزارهها یک گروه قومی عمدتا شیعه هستند که برای بیش از یک قرن با تبعیض و ستم از سوی دولتهای متوالی افغانستان روبهرو بودهاند. در طول دهه ۱۹۹۰، نیروهای طالبان شیعیان را هدف کشتار دسته جمعی و سایر ستمگریهای جدی قرار دادند. با بازگشت طالبان به قدرت، هزارهها به طور فزایندهای نگران امنیت خود و اینکه ایا مقامات جدید از آنها محافظت خواهند کرد یا خیر، بودهاند.»
در این گزارش نقلقولی از یک فرد هزاره اهل بامیان آمده است: «طالبان هرگز هزارهها را دوست نداشتند. آخرین باری که در قدرت بودند، بسیاری از ما را کشتند.»
دیدهبان حقوقبشر گفته است که حملات علیه هزارهها، تاثیرات عمیقی را بر زندگی، معیشت و صحت روانی بازماندگان قربانیان برجا گذاشته است.
گزارش افزوده است، بسیاری از صدها مجروح در حملات سال گذشته جراحات جدی متحمل شدهاند و همه بهطور کامل بهبود نخواهند یافت. دولت قبلی افغانستان به مجروحین حملات شورشیان و اعضای خانوادههای کشته شدگان کمک مالی می کرد. بازماندگان و خانوادههای قربانیان حملات اخیر گفتند که از هیچ دستورالعمل طالبان مبنی بر حمایت مالی یا تعیین مبلغی که قرار است داده شود، آگاه نیستند.
در این گزارش همچنان آمده است که این حملات بر اعضای جامعه هزاره و شیعه وضعیتی را به بار آورده که برخورداری از حقوق در زمینههای آموزش، اجرای مناسک مذهبی و سایر آزادی های اساسی را اگر غیرممکن نساخته باشد دشوار کرده است.
دیدهبان حقوقبشر در این گزارش به گروههای مسلح توصیه کرده است که قوانین بشردوستانه بینالمللی را رعایت، از حملات علیه غیرنظامیان خودداری و عاملان حملات را مجازات کنند.
این نهاد از گروه طالبان نیز خواسته است که با رعایت قوانین بشردوستانهی بینالمللی، از گروههای قومی و دینی در معرض خطر محافظت کنند و همچنان همه موارد نقض حقوق زنان، از جمله مواردی که کسب درآمد را دشوارتر میکند، پایان دهند.