واشنگتن پست در گزارشی میگوید که قانون طالبان، هزاران پروندهی طلاق را باطل کرده و زنانیکه دوباره ازدواج کردهاند، اکنون زناکار محسوب میشوند.
رخشانه: واشنگتن پست امروز(شنبه، ۱۳ حوت) در گزارشی گفته است، زنانیکه در حکومت پیشین از شوهران خود طلاق گرفتهاند، اکنون در معرض خطر هستند و حتا برخی از این زنان از سوی شوهر سابق شان تهدید شدهاند.
گزارش به نقل از یک زن که به دلیل اعتیاد شوهرش، طلاق گرفته بود، آورده است که ناپدریاش او را در سن ۱۳ سالگی به ازدواج مجبور کرد. این زن جوان سالها برای فرار از شوهر معتادش مبارزه کرد. سرانجام او از خانهاش فرار کرد، طلاق گرفت و دوباره ازدواج کرد. اکنون از ترس اینکه در قانون طالبان زناکار به حساب میآید، مخفیانه زندگی میکند.
گزارش گفته است که یک زن ۲۲ سالهی دیگر که در زمان حکومت پیشین از شوهرش طلاق گرفته بود، تنها چند هفته پس از تسلط طالبان، تماسهای تهدیدآمیزی از سوی همسر سابقاش دریافت کرده است. شوهر سابقاش تهدید کرده که نیروهای طالبان در روستای زادگاهش را از کاری که او انجام داده، آگاه کرده و آنها تلاش میکنند که این زن را پیدا کرده و تنبیه کنند.
در گزارش آمده که جامعهی عمیقا محافظهکار افغانستان، حتا در دولت قبلی نیز طلاق را برای زنان دشوار کرده بود.
گزارش نوشته است که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان به پرسشها در مورد تغییر قانون طلاق تحت حاکمیت این گروه جزئیاتی نداده؛ اما گفته که در پروندههای طلاق باید زن و مرد در برابر قاضی حاضر شوند، تا طبق تفسیر آنها درخواست طلاق کنند.
از سوی دیگر، گزارش به نقل از یک روانشناس گفته است که اثبات آزار و خشونتهای خانگی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان، دشوارتر شده است. این روانشناس گفته است: «طبق قانون جدید، زنان باید ابتدا به پاسگاه پولیس بروند و شاهدان متعددی برای اثبات سوءاستفاده و یا اعتیاد شوهرشان به مواد مخدر، ارائه دهند؛ اما در موارد آزار زناشویی اغلب شاهدی وجود ندارد، زیرا جرم در پشت درهای بسته رخ میدهد.»
گزارش به نقل از قضات و وکلای سابق افغانستان گفته است که طلاقهای “یک طرفه” یا بدون رضایت شوهر در دولت پیشین، عمدتاً به زنانی داده میشد که سعی میکردند از شوهران «بد» یا معتادشان فرار کنند؛ اما از زمان فروپاشی دولت پیشین در آگست ۲۰۲۱، قدرت به نفع شوهرانِ زنان مطلقه، به ویژه آنهایی که با طالبان رابطه دارند، تغییر کرده است.
با این حال، گزارش گفته است که طالبان موقعیت خوبی را برای مردانی که به دنبال انتقام از زنان هستند، ایجاد کرده است؛ چراکه دادگاهها کارآیی خود را از دست داده و بهجای آن، شاهد شلاق زدن زنان در ملاءعام هستیم.