منابع مردمی در ولایت بلخ میگویند که طالبان طی دستوری، شعبههای بانکها در این ولایت را بر اساس تفکیک جنسیتی تنظیم کرده و زنان مجبور اند برای اخذ پول، ساعتها در اتاقهای کوچکی که برای شان اختصاص داده شده، انتظار بکشند.
رخشانه: شماری از زنان امروز(شنبه، ۵ حمل) که برای اخذ پول به شعبهی«عزیزی بانک» در ولایت بلخ مراجعه کردهاند، به رسانهی رخشانه میگویند که سالنهای انتظار بخش زنان در بانکها از کمترین امکانات برخوردار است.
یکی از زنان مراجعهکننده به شعبهی این بانک خصوصی میگوید، تعداد مراجعین زن برای اخذ پول در این بانک زیاد بوده؛ اما فقط یک کارمند زن برای اجراآت پولی تعیین شده است.
صدیقه* یکی از مراجعهکنندگان شعبهی عزیزی بانک در ولایت بلخ، میگوید که موجودیت فقط یک زن برای اجراآت پول تعداد زیادی از زنان مراجعهکننده، باعث شده است تا آنها ساعتها برای دریافت پول شان انتظار بکشند.
او به رسانهی رخشانه میگوید: «پیش از این که بخش زنان و مردان جدا شود، تقریبا شش تا هفت غرفه بود که در قسمت اجراآت پول برای مراجعهکنندگان زن و مرد فعالیت میکرد. باوجودیکه تعداد نفر زیاد بود؛ اما زودتر نوبت ما میرسید، ولی فعلا چون یک نفر در بخش زنان است و تعداد مراجعهکنندگان زن که برای گرفتن پول آمدند، زیاد است باید بسیار انتظار بکشیم. از یکطرف رمضان است و از طرف دیگر هوا هم گرم شده است.»
او در مورد دلیل تفکیک جنسیتی در این بانک میگوید: «وقتی از مردی که در دروازه نگهبان است، پرسیدم چرا این قسم کردید؟ برایم گفتند که چون ماه مبارک رمضان است و روزهی زن و مرد مکروه نشود، برای ما گفته شده بخش زنان و مردان جدا شود.»
در همین حال، نظیفه* یکی دیگر از مراجعهکنندگان زن که برای دریافت پول به شعبهی عزیزی بانک در بلخ مراجعه کرده است، از نبود امکانات در سالن انتظار بخش زنان شکایت دارد.
او میگوید: «قبلا خوب بود، بیشتر کارهای ما بهخاطر دریافت پول ماشینی بود. مثلا ما از طریق ماشین کارت که در او شماره درج شده بود، نوبت میگرفتیم و منتظر نوبت ما میبودیم تا شمارهی کارت ما برسد؛ اما فعلا در بخش زنان کارت بانکی را جمع میکنند و از روی نام صدا میکنند که فلانی نفر بیا پولت را بگیر.»
او در ادامه میگوید: «این قسم تقلب هم زیاد میشود. من نیم ساعت است اینجا منتظر نشستم که نامم را بخوانند تا بروم و پول خود را بگیرم؛ اما پیش چشمم چند نفر که ناوقتتر از من آمده بودند، زودتر از من پول خود را گرفتند و رفتند. همین پیشتر نگهبان دروزاهی بانک در اتاق زنان آمد و به کارمند گفت که اول کار خانمی که از نزدیکهای او بود را انجام بدهد، بعد به ما رسیدگی کنند.»
این درحالی است که تا پیش از ماه مبارک رمضان، تفکیک جنسیتی در بانکهای ولایت بلخ وجود نداشت و زنان برای اجرای کار شان، مجبور نبودند که ساعتها وقت خود را در سالنهای انتظار سپری کنند.
پیش از این نیز، این گروه شعبههای بانکهای کشور در ولایت هرات را نیز بر اساس تفکیک جنسیتی تنظیم کرده بودند.
از زمان حاکمیت طالبان بر افغانستان، محدودیتهای شدیدی بر آزادیهای فردی و اجتماعی زنان وضع شده است.